Γενς Βάιντμαν, η επιστροφή του κυρίου «όχι σε όλα τα μέτρα στήριξης»

Γενς Βάιντμαν, η επιστροφή του κυρίου «όχι σε όλα τα μέτρα στήριξης»

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν πριν από λίγους μήνες ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης είχε αρχίσει να υιοθετεί πιο ήπια στάση απέναντι στη χαλαρή νομισματική πολιτική που έχει ακολουθήσει ο Μάριο Ντράγκι από την αρχή της θητείας του στην ΕΚΤ, ορισμένοι αναλυτές είχαν συνδέσει την αλλαγή άποψης του Γενς Βάιντμαν με τον αγώνα διαδοχής του Ντράγκι στην ΕΚΤ. Τώρα που οι ηγέτες της Ευρωζώνης όρισαν την Κριστίν Λαγκάρντ επόμενη πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας, ο Βάιντμαν φαίνεται πως επιστρέφει στον γνώριμο ρόλο του: να λέει όχι σε όλα.

Παρά την κλιμακούμενη επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης τα τελευταία τρίμηνα, ο Βάιντμαν δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, το Σαββατοκύριακο, ότι θα ήταν «λάθος να αναλάβουμε δράση μόνο για χάρη της δράσης». Πρόσθεσε ότι οι εικασίες περί μείωσης των επιτοκίων δανεισμού και περί επανάληψης του προγράμματος αγοράς ομολόγων «αδικούν τα πιο πρόσφατα οικονομικά δεδομένα της Ευρωζώνης». Τον Ιούλιο, ο Μάριο Ντράγκι είχε προαναγγείλει χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και η αγορά προβλέπει μείωση του επιτοκίου δανεισμού για τράπεζες κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,5% και πιθανότατα επανάληψη του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, η πραγματική ανάπτυξη της Ευρωζώνης έχει υποχωρήσει από το 2,4% το 2017 στο 1,9% το 2018 και σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη επιβράδυνση για το τρέχον έτος, στο 1,2%. Η δε γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 0,1% και αναμένεται, σύμφωνα με προβλέψεις της ίδιας της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, να συρρικνωθεί ελαφρώς και το τρίτο τρίμηνο. Περιέργως για Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη, ο Βάιντμαν δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για το γεγονός πως η ΕΚΤ δεν έχει καταφέρει να πετύχει τον στόχο για τον πληθωρισμό ήδη από το 2013. Η Κομισιόν προβλέπει ότι το 2019 και το 2020 ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί μόλις στο 1,3%, ενώ η εντολή που έχει δοθεί στην ΕΚΤ είναι να τον διατηρεί μεσοπρόθεσμα «κάτω, αλλά κοντά στο 2%».

Τα πρόσφατα σχόλια του Βάιντμαν εγείρουν την υποψία πως είχε εμφανιστεί πιο διαλλακτικός τους προηγούμενους μήνες ώστε να εξασφαλίσει την προεδρία της ΕΚΤ. Τον περασμένο Ιούνιο είχε δηλώσει ότι είναι «νόμιμο και έγκυρο» το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (OMT) για χώρες που έχουν αποκλειστεί από τις αγορές που είχε παρουσιάσει ο Ντράγκι τον Σεπτέμβριο του 2012, λίγες εβδομάδες μετά την περίφημη δέσμευση ότι «θα πράξει ό,τι χρειαστεί» ώστε να διασφαλίσει το ευρώ. Η φράση εκείνη και το ΟΜΤ είχαν αποτελέσει την κρίσιμη καμπή στην κρίση δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης και κατά πολλούς είχαν σώσει το ευρώ από τη διάλυση. Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης ήταν όλα αυτά τα χρόνια «αγκάθι» στο πλευρό του Ντράγκι, δηλώνοντας δημοσίως την αντίθεσή του στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και κερδίζοντας το παρατσούκλι «δρ Οχι», σύμφωνα με το Bloomberg. Απηυδισμένος ο Μάριο Ντράγκι έφτασε κάποια στιγμή στο σημείο, πάντα σύμφωνα με το Bloomberg, να χαρακτηρίσει τη στρατηγική που ακολουθεί ο Βάιντμαν ως «όχι σε όλα». Τουλάχιστον ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης παραδέχθηκε στη FAZ ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να είναι επεκτατική αυτή τη στιγμή. «Αυτό που έχει σημασία είναι προς είμαστε καθ’ οδόν να πετύχουμε τον στόχο», είπε ο Βάιντμαν. «Αν έχουμε περιστασιακά καθυστέρηση στο ταξίδι μας για βάσιμους λόγους, νομίζω πως αυτό είναι αποδεκτό», συμπλήρωσε. Αν ο πληθωρισμός ήταν επί έξι χρόνια πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ, ο κ. Βάιντμαν μάλλον θα είχε διαφορετική άποψη. Απ’ ό,τι φαίνεται, η Κριστίν Λαγκάρντ θα έχει και αυτή ένα «αγκάθι» στο πλευρό της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή