Περιορισμένη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Περιορισμένη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλότερα κατά 0,2% έκλεισε χθες ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης Stoxx Europe 600, έχοντας περιορίσει τις απώλειες που καταγράφονταν το πρωί, χάρη στην ενίσχυση του FTSE 100 επειδή αυξάνονται οι πιθανότητες για άτακτο Brexit.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,35%, καθώς οι πολυεθνικές εταιρείες που περιλαμβάνει έχουν σημαντικό μερίδιο των εσόδων τους σε δολάρια και ευνοούνται από την εξασθένιση της στερλίνας. Το βρετανικό νόμισμα υποχωρούσε κατά 0,44% έναντι του δολαρίου, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει να υποχωρεί μέχρι κατά 1,1% και κατά 0,37% έναντι του ευρώ.

Στο χρηματιστήριο του Δουβλίνου οι εξελίξεις γύρω από το Brexit οδήγησαν τον βασικό δείκτη σε απώλειες 1,3%. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με υποχώρηση 0,25%, ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα και στο Παρίσι, όπου ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,34%. Στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB έκλεισε αμετάβλητος, καθώς ενισχύονται οι ελπίδες για σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνεργασίας. Στη Μαδρίτη, ο ΙΒΕΧ 35 έκλεισε με άνοδο 0,21%.

Η ανησυχία για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας εξακολούθησε να περιορίζει τη διάθεση των επενδυτών να αναλάβουν ρίσκο και ενίσχυσε τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια. Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε σε νέο επίπεδο-ρεκόρ, στο -0,718%. Παράλληλα, η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας τις προηγούμενες ημέρες ασκεί σημαντική πίεση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αποτέλεσμα ο Stoxx Europe 600 να αναμένεται να ολοκληρώσει τον Αύγουστο με απώλειες.

Στη Wall Street, η ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού κλάδου επέτρεψε την αντιστροφή των αρχικών απωλειών, αν και γενικότερα οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί.

Οι μετοχές των χρηματοπιστωτικών εταιρειών που περιλαμβάνονται στον δείκτη S&P 500 ενισχύονταν χθες βράδυ κατά 0,88%, ενώ ο ενεργειακός δείκτης εμφάνιζε τη μεγαλύτερη άνοδο, κατά 1,44%, από τους 11 βασικούς κλάδους του S&P 500, χάρη στη μείωση των πετρελαϊκών αποθεμάτων των ΗΠΑ που οδήγησε σε ενίσχυση του πετρελαίου Brent κατά 1,6% στα 59,88 δολάρια το βαρέλι. Λίγο πριν από το κλείσιμο ο Dow Jones ενισχυόταν κατά 0,88%, ο S&P 500 ενισχυόταν κατά 0,53% και ο Nasdaq κατά 0,24%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή