Βαθαίνει η οικονομική κρίση στην Αργεντινή

Βαθαίνει η οικονομική κρίση στην Αργεντινή

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν αναμονή της επόμενης δόσης, ύψους 5,4 δισ. δολαρίων, από το ΔΝΤ, η Αργεντινή βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστια υποχώρηση του πέσο, ύστερα από τις κατηγορίες του Αλμπέρτο Φερνάντες, αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εναντίον του ΔΝΤ και της κυβέρνησης. Απεσταλμένοι του ΔΝΤ πρόκειται να αποφασίσουν μέσα στις επόμενες ημέρες εάν η Αργεντινή θα λάβει την επόμενη δόση, ενώ οι τράπεζες προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.

Δεκαπέντε ημέρες μετά τις προκριματικές εκλογές της Αργεντινής στις 11 Αυγούστου, από τις οποίες το κόμμα του Φερνάντες αναδείχθηκε πρώτο με διαφορά 15 μονάδων, το πέσο είχε υποχωρήσει κατά 18%, όπως αναφέρει το Reuters, αποδεικνύοντας τη δυσαρέσκεια των επενδυτών για το ενδεχόμενο απομάκρυνση του φιλελεύθερου προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι. Η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία ύστερα από το σχόλιο του Φερνάντες, τη Δευτέρα, ότι το ΔΝΤ και η κυβέρνηση προκάλεσαν την κρίση και είναι συνεπώς υπεύθυνοι γι’ αυτήν την «κοινωνική καταστροφή», που έχει κάνει ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας να υποφέρει, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Ο Φερνάντες προέβη στη συγκεκριμένη δήλωση αφότου συναντήθηκε με απεσταλμένους του ΔΝΤ. Ο ίδιος προσέθεσε ότι οι δογματικές θέσεις της κυβέρνησης και του ΔΝΤ δεν έχουν λύσει κανένα πρόβλημα της Αργεντινής. Μάλιστα, «σε ορισμένες περιπτώσεις το μόνο που έκαναν είναι να επιδεινώσουν την κατάσταση», σχολίασε ο Φερνάντες, σύμφωνα με τους Financial Times. Το φαβορί για την επικράτηση στις εκλογές του Οκτωβρίου ισχυρίστηκε ότι το πρόγραμμα διάσωσης του ΔΝΤ, ύψους 57 δισ. δολαρίων, οδήγησε σε φυγή κεφαλαίων, συγκεκριμένα περίπου 36,6 δισ. δολάρια από τα 44,5 δισ. που δαπάνησε το ΔΝΤ έχουν διοχετευθεί εκτός Αργεντινής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να επιβληθεί έλεγχος κεφαλαίων (capital controls) στη χώρα. Ορισμένοι οικονομολόγοι συγκρίνουν την κατάσταση με την Ελλάδα του 2012 και προβλέπουν ότι θα επιβληθεί «κούρεμα» στους ιδιώτες. Την επομένη των δηλώσεων η διαφορά απόδοσης των 10ετών ομολόγων Αργεντινής με την αντίστοιχη του αμερικανικού δημοσίου (spread) αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών.

Η υποχώρηση του πέσο θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη εάν η κεντρική τράπεζα δεν προέβαινε σε πώληση περισσότερων από 1 δισ. δολ. από τα αποθεματικά της ταμεία προκειμένου να υποστηρίξει το νόμισμα, όπως αναφέρει το Bloomberg. Την Τρίτη, η Αργεντινή παραβίασε για πρώτη φορά τις οδηγίες του ΔΝΤ ως μέρος του πακέτου διάσωσης, πουλώντας 302 εκατ. δολάρια. Οι οδηγίες είχαν δοθεί όταν η ισοτιμία ήταν στα 51,5 πέσο ανά δολάριο. Χθες αργά το βράδυ ήταν στα 57,95 πέσο ανά δολάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή