Πιθανή αποχώρηση της UniCredit από τη Yapi Kredi

Πιθανή αποχώρηση της UniCredit από τη Yapi Kredi

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σενάρια για την πιθανή μείωση ή ακόμη και πώληση του μεριδίου που κατέχει η  UniCredit στην τουρκική Yapi Kredi κυκλοφόρησαν χθες, καθώς ο Ζαν-Πιερ Μιουστιέ, διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής τράπεζας, την καθοδηγεί στη δεύτερη φάση αναδιοργάνωσης των δραστηριοτήτων της.

Στη πρώτη φάση, η οποία διήρκεσε μια τριετία, ο Μουστιέ επικεντρώθηκε στην εκκαθάριση της UniCredit από έναν μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων, στη μείωση των θέσεων εργασίας και στη βελτίωση των ισολογισμών της. Σήμερα, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, σκοπεύει να περιορίσει τις δραστηριότητες του ομίλου σε αυτές που κρίνει απαραίτητες.

Λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης στην Τουρκία, η  επένδυση της UniCredit στη Yapi Kredi τής κόστισε περίπου 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 850 εκατ. ευρώ αφορούσαν την προς τα κάτω αναπροσαρμογή της αξίας του μεριδίου της στην τουρκική τράπεζα και τα 600 εκατ. ευρώ τη συμμετοχή της στην έκδοση ομολόγων της.

Προς το παρόν, η UniCredit βρίσκεται σε συνομιλίες με τον συνεταίρο της στην Τουρκία, την Koc Holding, για την αναδιοργάνωση της μεταξύ τους κοινοπραξίας Koc Financial Services, η οποία ελέγχει περίπου το 82% της Yapi Kredi, σύμφωνα με πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. 

Κάθε μέρος της κοινοπραξίας κατέχει το ήμισυ του 82%. H UniCredit φαίνεται πως επιθυμεί να αποχωρήσει από την κοινοπραξία και να αναλάβει τον έλεγχο του 41% που κατέχει σε αυτήν.

Ο τραπεζικός κλάδος της Τουρκίας έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα από το καθεστώς του προέδρου Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν, που έχει κλονίσει τη σταθερότητα της οικονομίας, έχει προκαλέσει τη φυγή επενδυτών και τη μεγάλη πτώση της τουρκικής λίρας.

H Υapi Credi είναι η πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Τουρκία, αλλά είναι επιβαρυμένη από την κατάσταση της οικονομίας. Ως ιδιωτική τράπεζα βρίσκεται σε μειονεκτικότερη θέση συγκριτικά με τις κρατικές, που δανείζουν με χαμηλότερα επιτόκια κάτω από την πίεση του Ερντογάν και της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Απώτερος στόχος της UniCredit είναι να έχει την εμβέλεια να αποφασίσει τι θα κάνει με το μερίδιό της στη Yapi Kredi χωρίς να εξαρτάται από την Koc. Οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε μια συμφωνία πάνω στο θέμα, αλλά σκοπός τους είναι να έχουν καταλήξει σε συμφωνία μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. «Εάν η UniCredit αποκτήσει άμεσο έλεγχο στο μερίδιο που κατέχει στη Yapi Bank τότε θα καταφέρει να αποδεσμεύσει κεφάλαια από την Τουρκία», σχολιάζει ο Χιούγκο Κρουζ, αναλυτής στην Keefe, Bruyette & Woods. «Κάτι τέτοιο θα είναι μια ευχάριστη εξέλιξη για τους επενδυτές της UniCredit», προσθέτει ο ίδιος.

Σκοπός της UniCredit, τονίζει το Bllomberg, είναι να επικεντρωθεί στην οργανική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της. Νωρίτερα, φέτος, πούλησε το μερίδιό της στη χρηματοοικονομική εταιρεία Banca Fineco SpA έναντι 2,1 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας να απλοποιήσει το επιχειρηματικό μοντέλο της. Από την άλλη πλευρά, «μια αποχώρηση της UniCredit από το μετοχικό κεφάλαιο της Yapi Kredi θα παίξει αρνητικό ρόλο για την τουρκική τράπεζα», σχολιάζει ο Καν Οκσουν, αναλυτής της Global Securities στην Κωνσταντινούπολη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή