Αύξηση γαλλικού ΑΕΠ κατά 0,3% το β΄τρίμηνο

Αύξηση γαλλικού ΑΕΠ κατά 0,3% το β΄τρίμηνο

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γαλλική οικονομία αψηφά, τουλάχιστον προς το παρόν, τη γενικότερη επιβράδυνση στην Ευρωζώνη καθώς αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,3% το β΄ τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο. Η γαλλική στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε χθες την πρώτη εκτίμηση του ΑΕΠ για το β΄ τρίμηνο που ήταν ανάπτυξη 0,2%.

Η αναθεώρηση σημαίνει πως η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που ήταν 0,2% το β΄ τρίμηνο, αλλά και από τη γερμανική οικονομία που είχε συρρικνωθεί το ίδιο διάστημα. Η αποκλίνουσα πορεία των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης οφείλεται εν μέρει στα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας που είχε ανακοινώσει τον περασμένο Δεκέμβριο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανταποκρινόμενος στην πίεση που ασκούσαν οι διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων».

Ο Μακρόν είχε επισπεύσει τη μείωση φορολογίας και είχε δώσει κίνητρα στις επιχειρήσεις ώστε να δώσουν μπόνους στους υπαλλήλους τους. Το κόστος των μέτρων Μακρόν υπολογίζεται σε 10 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας, τα μέτρα Μακρόν δεν έχουν οδηγήσει, τουλάχιστον προς το παρόν, σε αύξηση της κατανάλωσης, ωστόσο έχουν συμβάλει στη διατήρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε υψηλό επίπεδο. Ο ρυθμός αύξησης της κατανάλωσης επιβραδύνθηκε το β΄ τρίμηνο στο 0,2% από 0,3% το προηγούμενο, όμως αυξήθηκαν σημαντικά οι επενδύσεις των επιχειρήσεων από το 0,6% στο 0,9%. Παράλληλα, ενθαρρυντική είναι η πορεία της κατανάλωσης το γ΄ τρίμηνο, διότι αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 0,4% έναντι πρόβλεψης για αύξηση 0,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή