Ο εφιάλτης της χρεοκοπίας επέστρεψε στην Αργεντινή

Ο εφιάλτης της χρεοκοπίας επέστρεψε στην Αργεντινή

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δύσκολη θέση να ζητήσει περισσότερο χρόνο από τους πιστωτές της αλλά και από το ίδιο το ΔΝΤ βρίσκεται η Αργεντινή, καθώς αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα ρευστότητας και προσπαθεί να μην προσθέσει ακόμη μία στάση πληρωμών στη μακρά ιστορία των πτωχεύσεών της. Ζητεί μόνον επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους της και το σχέδιό της δεν προβλέπει κανενός είδους «κούρεμα». Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν, ωστόσο, ότι οι αγορές είναι πιθανόν να θεωρήσουν το συμβάν πιστωτικό γεγονός, δηλαδή πτώχευση της χώρας που βυθίζεται σε νέα οικονομική κρίση μετά την ήττα του φιλελεύθερου προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι στις προκριματικές προεδρικές εκλογές της 11ης Αυγούστου.

Με τους πολιτικούς αναλυτές να θεωρούν σχεδόν βέβαιη την ήττα της στις προεδρικές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου, η κυβέρνηση Μάκρι ζητεί επιμήκυνση στην αποπληρωμή χρέους συνολικού ύψους 101 δισ. δολαρίων. Σχεδιάζει να καθυστερήσει την αποπληρωμή βραχυπρόθεσμων ομολόγων ύψους 7 δισ. δολαρίων που λήγουν φέτος και να καλέσει τους πιστωτές της σε «εθελοντική αναδιάρθρωση» του μακροπρόθεσμου χρέους της ύψους 50 δισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται στα χέρια ξένων επενδυτών. Επιδιώκει, όμως, παράλληλα και επιμήκυνση στην αποπληρωμή του χρέους της προς το ΔΝΤ, από το οποίο έχει ήδη λάβει 44 δισ. δολάρια από δανειακή σύμβαση ύψους 56 δισ. δολαρίων. Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, κλιμάκιο του οποίου βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Αργεντινή, ανακοίνωσε ότι αναλύει και εξετάζει το νέο σχέδιο της χώρας για την αποπληρωμή του χρέους της. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις δήλωσε μάλιστα πως το Μπουένος Αϊρες προχώρησε σε «σημαντικά βήματα» για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας σε ρευστότητα και για να διασφαλίσει τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα. 

Ανακοινώνοντας τα σχέδια της κυβέρνησης, ο νέος υπουργός Οικονομικών Ερμάν Λακούνζα τόνισε πως η επιμήκυνση στοχεύει στο να διευκολύνει την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας, χωρίς αυτό να συνεπάγεται  πρόβλημα φερεγγυότητας. «Οι αγορές θα το εκλάβουν ως στάση πληρωμών», σχολίασε μιλώντας στο Reuters ο Ερνάν Εστέβες, οικονομολόγος στη συμβουλευτική FyEConsult στο Μπουένος Αϊρες. Απηχώντας, άλλωστε, την πεποίθηση των περισσότερων πολιτικών αναλυτών ότι ο πρόεδρος Μάκρι θα ηττηθεί στις εκλογές του Οκτωβρίου, ο ίδιος αναλυτής επισημαίνει ότι «προτείνει αναδιάρθρωση χρέους μια κυβέρνηση αλλά θα πρέπει να τη διεκπεραιώσει η επόμενη, και αυτό είναι πρόβλημα». Οπως, άλλωστε, επισημαίνουν αναλυτές του Bloomberg, η κυβέρνηση Μάκρι έχει εκφράσει την πρόθεση να αντιμετωπίσει με διαφορετικό τρόπο τους θεσμικούς επενδυτές από τους ιδιώτες, γεγονός που υποδηλώνει πως δεν πρόκειται για ακριβώς εθελοντική αναδιάρθρωση χρέους.

Οπως, εξάλλου, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Financial Times, η κίνηση του Μπουένος Αϊρες αποτελεί πράγματι στάση πληρωμών υπό μια έννοια, εφόσον δεν θα αποπληρώσει εγκαίρως ομόλογα που λήγουν. Συνήθως κάποιος από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης κηρύσσει πτωχευμένη μια χώρα όταν αυτή δεν αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις αποπληρωμής του χρέους της είτε επειδή καθυστερεί κάποια πληρωμή είτε επειδή αποπληρώνει μερικώς. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι περισσότεροι πιστωτές της Αργεντινής είναι απρόθυμοι για οποιαδήποτε μετακύλιση του βραχυπρόθεσμου χρέους της χώρας. Στο μεταξύ, τα ομόλογα της Αργεντινής βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, με την τιμή όσων λήγουν το 2021 να κυμαίνεται πλέον στα 50,7 λεπτά για κάθε δολάριο της αρχικής ονομαστικής τους τιμής και τις αποδόσεις τους να έχουν εκτιναχθεί στο 56,9%. Ανάλογη πτώση γνωρίζει, άλλωστε, και το νόμισμα της χώρας, το αργεντίνικο πέσο, που χθες κυμαινόταν στα 58,02 πέσο προς ένα δολάριο. Εχει χάσει ήδη το 22% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις 11 Αυγούστου και ο πληθωρισμός στη χώρα βρίσκεται στο 55%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή