Μπούμερανγκ για τον Τραμπ οι δασμοί σε κινεζικές εξαγωγές

Μπούμερανγκ για τον Τραμπ οι δασμοί σε κινεζικές εξαγωγές

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αμερικανικές εταιρείες προετοιμάζονται για βομβαρδισμό πρόσθετων δασμών για τα προϊόντα που εισάγουν από την Κίνα, μη μπορώντας να κάνουν κάτι άλλο από το να αυξήσουν τις τιμές εις βάρος των καταναλωτών στη χώρα. Οι αντιδράσεις είναι διάχυτες σε διάφορους τομείς του λιανικού εμπορίου, καθώς η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα φορολογεί όλες τις εισαγωγές από την Κίνα, συνολικού ύψους 550 δισ. δολαρίων, με τον νέο γύρο δασμών που ξεκινά από αρχές Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται Δεκέμβριο του 2019. Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο όπου εντείνονται οι ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, με κίνδυνο να επηρεαστεί η κατανάλωση που παραδοσιακά διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας.

Πάνω από 200 εταιρείες υποδημάτων στις ΗΠΑ διαμαρτυρήθηκαν αυτές τις ημέρες για τη φορολόγηση των κινεζικών εισαγωγών με επιπλέον 15%, τονίζοντας πως προστίθενται σε υφιστάμενους δασμούς 11%, κατά μέσον όρο, που μπορεί να φθάσουν ακόμη και το 67% σε ορισμένα μοντέλα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το ετήσιο κόστος για τους καταναλωτές κατά 4 δισ. δολάρια. Πάνω από 160 επιχειρηματικές οργανώσεις – συμπεριλαμβανομένων της Εθνικής Ομοσπονδίας Λιανικού Εμπορίου (National Retail Federation), της Ενωσης Επιχειρηματιών Λιανικών Εμπορίου (Retail Industry Leaders Association) και της Ενωσης Κατασκευαστών Εξοπλισμού (Association of Equipment Manufacturers)– παρότρυναν τον Αμερικανό πρόεδρο να μην επιβάλει νέους δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα. Προειδοποίησαν πως η μεσαία τάξη των Αμερικανών θα δεχθεί τις μεγαλύτερες συνέπειες, ιδιαίτερα όσο θα πλησιάζει το τέλος του έτους, που είναι από τις κρισιμότερες περιόδους για το εμπόριο.

Μία από τις εταιρείες που πλήττονται από τον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο είναι η Apple, που, αντί να μειώσει, έχει αυξήσει την εξάρτησή της στους Κινέζους προμηθευτές από το 44% το 2015 στο 48%, φέτος. Βασικά προϊόντα του τεχνολογικού κολοσσού, όπως τα έξυπνα ρολόγια και τα ασύρματα ακουστικά, θα επιβαρύνονται με δασμούς 15% από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Από τα μέσα Δεκεμβρίου, τα iPhones θα εισάγονται από την Κίνα με δασμό 15%.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη φορολογήσει με 25% εισαγωγές 250 δισ. δολαρίων από την Κίνα, με το Πεκίνο να προχωράει σε αντίποινα, κυρίως εις βάρος αμερικανικών αγροτικών προϊόντων. Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, ο Τραμπ κλιμάκωσε τις απειλές του. Είπε πως θα φορολογήσει με 10% τις υπόλοιπες εισαγωγές από την Κίνα που ανέρχονται σε 300 δισ. δολάρια. Οταν το Πεκίνο απάντησε πάλι με αντίποινα σε προϊόντα 75 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ, ο Τραμπ αύξησε τις απειλές για δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές 300 δισ. δολαρίων από 10% σε 15%. Προσέθεσε πως παράλληλα θα αυξήσει την υφιστάμενη φορολόγηση στις εισαγωγές των 250 δισ. δολαρίων από την Κίνα στο 30% από το 25%.

Το Γραφείο του Εκπροσώπου Εμπορίου των ΗΠΑ (USTR) επιβεβαίωσε την Τετάρτη τις προθέσεις του Λευκού Οίκου, προσδιορίζοντας θα τεθούν από αυτήν την Κυριακή σε ισχύ οι νέοι δασμοί 15% σε κινεζικές εισαγωγές 125 δισ. δολαρίων από το «πακέτο» των 300 δισ. Το USTR συμπλήρωσε πως τα υπόλοιπα θα φορολογηθούν από τα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για την αύξηση των υφιστάμενων δασμών 25% στο 30%. Πολλά από τα προϊόντα αυτά είναι υποδήματα, παιχνίδια και τεχνολογικά προϊόντα που παράγουν αμερικανικές εταιρείες στην Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή