Μείωση λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία τον Ιούλιο

Μείωση λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία τον Ιούλιο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληθαίνουν τα σημάδια περί επερχόμενης ύφεσης της γερμανικής οικονομίας. Οι λιανικές πωλήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης μειώθηκαν τον Ιούλιο στον μεγαλύτερο βαθμό από την αρχή του έτους. Παράλληλα, η γερμανική αγορά εργασίας αρχίζει να αισθάνεται την πίεση από την επιβράδυνση της οικονομίας και τη συρρίκνωση της δραστηριότητας στη μεταποίηση.

Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν τον Ιούλιο κατά 2,2% σε σύγκριση με τον Ιούνιο, πτώση που είναι η μεγαλύτερη από τον Δεκέμβριο του 2018, οπότε είχαν μειωθεί κατά 2,9%. Τους πρώτους επτά μήνες του 2019, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,8%, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας. Ωστόσο, σε μηνιαία βάση οι λιανικές πωλήσεις μειώνονται ή έχουν μείνει στάσιμες από τον Φεβρουάριο και μετά, με εξαίρεση την ενίσχυση κατά 3% τον Ιούνιο. Ανησυχία αρχίζει να προκαλεί και η εικόνα της γερμανικής αγοράς εργασίας, το πραγματικό θαύμα της γερμανικής οικονομίας από το 2009 και μετά. Το βαρόμετρο του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo για την απασχόληση υποχωρεί κάθε μήνα από την αρχή του 2019, καθώς η επιβράδυνση της ανάπτυξης και η συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας από την αρχή του χρόνου έχουν το τίμημά τους. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 4.000 άτομα στα 2,29 εκατ. Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο 5%, δηλαδή κοντά στο επίπεδο-ρεκόρ όπου είχε βρεθεί τους προηγούμενους μήνες. Η αύξηση της ανεργίας είναι ασφαλώς μικρή, ωστόσο είναι ανησυχητικό ότι σημειώνεται για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι έχει διακοπεί η πτώση της ανεργίας μετά από σχεδόν έξι χρόνια σχεδόν αδιάλειπτης μείωσης της. Αν υπάρξει σημαντική αύξηση της ανεργίας, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε ύφεση τη γερμανική οικονομία. Η αύξηση της ανεργίας είναι πολύ πιθανό ότι θα πλήξει την καταναλωτική δαπάνη, χάρη στην οποία εξακολουθεί να παραμένει υγιής η δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει αφήσει να εννοηθεί τις τελευταίες εβδομάδες ότι θα αυξήσει τις δημοσιονομικές δαπάνες αν υπάρξει σοβαρή ύφεση της οικονομίας. Πιθανή αύξηση της ανεργίας θα μπορούσε να δώσει στην καγκελάριο Μέρκελ την δικαιολογία που χρειάζεται ώστε να πάρει μέτρα για την τόνωση της οικονομίας, σύμφωνα με το Bloomberg. Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή