Επιδεινώνεται η εικόνα των γερμανικών τραπεζών

Επιδεινώνεται η εικόνα των γερμανικών τραπεζών

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη γερμανική οικονομία δυσχεραίνει την κατάσταση των τραπεζών μόλις μία δεκαετία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, από την οποία δεν ανέκαμψαν ποτέ ολοκληρωτικά. Οχι μόνον η Deutsche Bank, η οποία είναι αντιμέτωπη με έναν κυκεώνα προβλημάτων, αλλά και οι υπόλοιπες τράπεζες στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης δημοσιοποίησαν αδύναμα οικονομικά αποτελέσματα το β΄ τρίμηνο του 2019. Αναγκάστηκαν να αυξήσουν τις προβλέψεις για επισφαλή δάνεια λόγω των πιστώσεων που έχουν χορηγήσει σε εταιρείες που είναι εκτεθειμένες στις διαμάχες των ΗΠΑ με εμπορικούς εταίρους, στο Brexit, στο γενικευμένο κλίμα αβεβαιότητας και στις πιέσεις που δέχεται ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών. Ολες οι τράπεζες, από την Commerzbank μέχρι τη θυγατρική της HSBC στη Γερμανία, υιοθετούν όλο και πιο πολλά μέτρα για να μειώσουν τις δαπάνες και να αντισταθμίσουν τις όποιες απειλές στην κερδοφορία τους. «Αυξάνονται οι πιέσεις από τα χαμηλά επιτόκια και την οικονομία», σχολιάζει η Καρόλα βον Σμέτοου, επικεφαλής της HSBC στη Γερμανία. «Είναι αρκετοί οι επιχειρηματίες που μπορεί να μην καταφέρουν να εξυπηρετούν με συνέπεια τα δάνειά τους» κατά τη διάρκεια του β΄ εξάμηνου του 2019, σύμφωνα με την τράπεζα.

Οι νέες προκλήσεις παρουσιάζονται αφού έχει περάσει μια μακρά περίοδος με χαμηλή κερδοφορία για τον γερμανικό χρηματοπιστωτικό κλάδο. Οι τράπεζες στη Γερμανία απέφυγαν να εφαρμόσουν αποτελεσματικά μέτρα αναδιάρθρωσης αμέσως μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ανάκαμψη της κερδοφορίας τους. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι αυτό της Deutsche Bank. Μόλις προ ολίγων μηνών ανακοίνωσε σειρά δραστικών μέτρων για την αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της έπειτα από καιρό. Σήμερα, επίσης, η Commerzbank σχεδιάζει μια αλλαγή της στρατηγικής της αλλά η συγκυρία είναι κρίσιμη, διότι «ο κόσμος γύρω της κατρακυλά σε ύφεση», όπως τονίζει το Bloomberg.  «Ορισμένες τράπεζες αντιμετώπιζαν προβλήματα ακόμη και όταν η οικονομία αναπτυσσόταν με ισχυρούς ρυθμούς. Οπότε καλούνται να αντεπεξέλθουν σε μια πρόσθετη πρόκληση όταν η οικονομία επιδεινώνεται», σχολιάζει η Ιζαμπελ Σνάμπελ, καθηγήτρια χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και μέλος της επιτροπής οικονομικών συμβούλων της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, οι προβλέψεις επισφαλειών στις τράπεζες που έχουν χορηγήσει τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά δάνεια έχουν αυξηθεί στα 834,2 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2019 από τα 228,4 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Οπως διευκρινίζει το αμερικανικό πρακτορείο, σε αυτήν την ομάδα τραπεζών περιλαμβάνονται η Deutsche Bank, η Commerzbank, η HVB, η LBBW, η HSBC και η Dresdner Bank.

Η επιδείνωση των συνθηκών στη γερμανική οικονομία, με τη μεταποίηση να συρρικνώνεται επί όγδοο συναπτό μήνα, δεν είναι ακόμη αισθητή στις εισηγμένες τράπεζες. Βέβαια, οι εισηγμένες τράπεζες είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην αναταραχή των χρηματιστηριακών αγορών. Αλλά η κρατική Landesbank Baden-Wuerttemberg (LBW) όπως και η μεγαλύτερη συνεταιριστική τράπεζα Dresdner Bank επίσης αύξησαν τις προβλέψεις τους για επισφαλή δάνεια. Αναλόγως έχουν κινηθεί οι ξένες τράπεζες στη Γερμανία. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών, Ευρωπαίοι παίκτες, όπως οι HSBC, ING Groep, BNP Paribas αλλά και η αμερικανική JPMorgan, έχουν επεκτείνει την παρουσία τους στη γερμανική τραπεζική αγορά για να αποσπάσουν ένα κομμάτι από την ισχυρή ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή