Αργεντινή: περιορισμοί στην κίνηση συναλλάγματος

Αργεντινή: περιορισμοί στην κίνηση συναλλάγματος

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πλαίσιο της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», την οποία κήρυξε την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Αργεντινής προχώρησε σε περιορισμούς στην κίνηση συναλλάγματος, προκειμένου να σταματήσει την ελεύθερη πτώση του πέσο και να διασώσει τα περιορισμένα αποθεματικά της.

Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής επιβάλλει πλέον, μεταξύ άλλων, στις εξαγωγικές επιχειρήσεις τον επαναπατρισμό των εσόδων τους σε ξένο νόμισμα εντός πέντε ημερών. Επιπλέον, όσες αργεντίνικες επιχειρήσεις θέλουν να αγοράσουν δολάρια και γενικότερα να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά ξένου συναλλάγματος θα πρέπει από εδώ και στο εξής να ζητούν πρώτα την άδεια της κεντρικής τράπεζας. Από το μέτρο αυτό εξαιρούνται οι περιπτώσεις διεθνούς εμπορίου. Οσον αφορά τους ιδιώτες δεν θα μπορούν να αγοράζουν περισσότερα από 10.000 δολάρια τον μήνα.

«Υπάρχει πρωτοφανής κρίση αυτοπεποίθησης στην οικονομία και η κυβέρνηση προσπαθεί να επιδιορθώσει τα αποτελέσματα αυτής της κρίσης, επιβάλλοντας περιορισμούς στην κίνηση συναλλάγματος. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν θα δουλέψουν», δήλωσε στο Bloomberg ο Φαούστο Σποτόρνο, οικονομολόγος στην εταιρεία συμβούλων Orlando Ferreres & Associados στο Μπουένος Αϊρες.

Η Αργεντινή, υπό την ηγεσία του φιλικού προς τις επιχειρήσεις προέδρου της Μαουρίσιο Μάκρι, μπήκε στο πρόγραμμα στήριξης του ΔΝΤ ύψους 57 δισ. δολαρίων την άνοιξη του 2018. Λιγότερο από 15 μήνες μετά, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι αδυνατεί να αποπληρώσει εγκαίρως το δάνειο και ο πρόεδρος ακολουθεί πολιτικές προστατευτισμού, όπως αυτές της προκατόχου του, τις οποίες και επέκρινε. Εξαιτίας της συντριπτικής νίκης του αντιπάλου του Αλμπέρτο Φερνάντες στις προκριματικές εκλογές της 11ης Αυγούστου, οι μετοχές, τα κρατικά ομόλογα και το πέσο κατρακύλησαν ραγδαία, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι με τον Φερνάντες η κυβέρνηση θα επιστρέψει σε επεμβατικές  πολιτικές.

Χθες αργά το απόγευμα, το πέσο ενισχύθηκε κατά 5,36% από το κλείσιμο της Παρασκευής και η ισοτιμία ήταν στα 59,49 πέσο ανά δολάριο, ενώ το 2015, όταν ο Μάκρι ανέλαβε τα καθήκοντά του ως προέδρου, ήταν 10 πέσο προς ένα δολάριο.

Η κεντρική τράπεζα αγοράζει δολάρια, προκειμένου να μην καταρρεύσει το πέσο, ωστόσο πλέον τα αποθεματικά έχουν λιγοστέψει επικίνδυνα, αφού μόνο την τελευταία εβδομάδα έχει δαπανήσει περίπου 1 δισ. δολάρια. Ο πληθωρισμός έχει φτάσει περίπου στο 55%. Το δεκαετές κρατικό ομόλογο Αργεντινής σε δολάρια υποχώρησε χθες σε ιστορικό χαμηλό και η διαφορά της απόδοσης από το αμερικανικό (spread) έχει εκτοξευθεί σε 2.534 μονάδες βάσης, σε επίπεδο αντίστοιχο με του 2001, όπως αναφέρει το Reuters.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή