Αυξάνονται οι πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων στην Τουρκία

Αυξάνονται οι πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων στην Τουρκία

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχύονται τα σενάρια για μείωση των επιτοκίων στην τουρκική οικονομία, προοπτική που στηρίζει το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η μείωση του πληθωρισμού ήταν λίγο μεγαλύτερη απ’ ό,τι αναμένονταν. Οι τιμές στη γειτονική χώρα αναρριχήθηκαν 15,01% τον Αύγουστο από το 16,65% τον Ιούλιο, αποτελώντας ακόμη μία θετική ένδειξη για την πορεία της οικονομίας μετά την προχθεσινή ανακοίνωση για ηπιότερη του προβλεπόμενου συρρίκνωση της οικονομίας το β΄ τρίμηνο.

Η Τουρκία διανύει αρκετά ταραχώδη περίοδο τον τελευταίο καιρό, λόγω και της πολιτικής αστάθειας στη χώρα, με την ανάπτυξη να συρρικνώνεται από το δ΄ τρίμηνο του 2018. Η κρίση στην Τουρκία σηματοδοτήθηκε από τη μεγάλη υποχώρηση της τουρκικής λίρας. Χθες, ωστόσο, αντιστράφηκε η πτώση της, σημειώνοντας άνοδο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία των τιμών. «Εάν συνεχιστεί η εξασθένιση των πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία μέσα στους επόμενους μήνες, όπως αναμένεται, τότε υπάρχουν περιθώρια για τη μείωση των επιτοκίων», σχολιάζει ο Μουαμέρ Κομουρτζιόγλου, οικονομολόγος στην Invest. Ο ίδιος διαβλέπει μείωση του κόστους δανεισμού κατά 250 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, που είναι δρομολογημένη στις 12 Σεπτεμβρίου. Εχει ήδη προηγηθεί μείωση του βασικού επιτοκίου τον Ιούλιο στο 19,75%.

Το β΄ τρίμηνο του 2019, η οικονομική ανάπτυξη στην Τουρκία υποχώρησε μόνον κατά 1,5% από το 2,4% το α΄ τρίμηνο και το 2,8% το δ΄ τρίμηνο του 2018. Μέχρι και τις αρχές του 2018, η ανάπτυξη στην Τουρκία κυμαίνονταν λίγο έως πολύ στο 5%. Ομως το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν και ο υψηλός δανεισμός στον κατασκευαστικό και ενεργειακό κλάδο δημιούργησαν περιβάλλον οικονομικής αβεβαιότητας και οδήγησαν σε μαζική αποχώρηση κεφαλαίων. Ως αποτέλεσμα, η τουρκική λίρα έχασε πέρυσι περίπου το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου και ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε πάνω από 25% εντός του περασμένου Οκτωβρίου.

Αναλυτές επισημαίνουν πως η κατάσταση της οικονομίας παραμένει εύθραυστη, ενώ η κεντρική τράπεζα δέχεται πιέσεις στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής από την Αγκυρα, κάτι που προβληματίζει τους επενδυτές. Τον Μάιο, το πρακτορείο Reuters είχε αποκαλύψει πως το υπουργείο Οικονομικών της χώρας σχεδίαζε να μεταφέρει 40 δισ. τουρκικές λίρες από τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας για τη στήριξη του προϋπολογισμού. Μάλιστα, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Τουρκίας Μουράτ Τσετίνκαγια είχε πει τον Ιούλιο –τον μήνα που ο Ερντογάν τον αντικατέστησε με τον υποδιοικητή Μουράτ Ουισάλ– πως θα μεταφέρονταν το ήμισυ των αποθεμάτων στα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών. Αναλυτές διαπιστώνουν, στο μεταξύ, πως ούτε οι τράπεζες θέλουν να δανείσουν ούτε οι επιχειρήσεις θέλουν να δανειστούν. «Οι περισσότερες τράπεζες δεν επιθυμούν να αυξήσουν την έκθεσή τους σε δάνεια, καθώς το περιβάλλον παραμένει ευμετάβλητο», σχολίασε στο Bloomberg ο Χουσεΐν Σεβινίκ του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή