Κατεβάζει ταχύτητα η κινεζική οικονομία

Κατεβάζει ταχύτητα η κινεζική οικονομία

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας θα υποχωρήσει σημαντικά χαμηλότερα από το 6% το 2020, εξαιτίας του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, προβλέπουν Oxford Economics, Bank of America, Bloomberg Intelligence και UBS. Εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, τότε θα απειληθεί σοβαρά ο στόχος του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ για διπλασιασμό του κινεζικού ΑΕΠ μεταξύ 2010 και 2021, οπότε συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του Κομουνιστικού Κόμματος Κίνας. Ακόμη χειρότερα για το Πεκίνο, η επιβράδυνση της οικονομίας καθιστά πιο δύσκολη τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας.

Η κινεζική οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 5,7% το δ΄ τρίμηνο του έτους και να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο για ολόκληρο το 2020, προέβλεψε χθες ο Λούις Κούις, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics για την Ασία. Η πρόβλεψη της Τσανγκ Σου, επικεφαλής οικονομολόγου της Bloomberg Intelligence για την Ασία, είναι ακόμη χειρότερη: «Πλέον προβλέπουμε επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης στο 6% φέτος και στο 5,6% τον επόμενο χρόνο. Η πρόβλεψή μας για χαμηλότερη ανάπτυξη ενδέχεται να αποδειχθεί αισιόδοξη, δεδομένου ότι υπάρχουν η απειλή νέων δασμών και η αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθεί το πλήγμα που έχει υποστεί η επιχειρηματική εμπιστοσύνη από τον εμπορικό πόλεμο». Η Ελεν Κιάο, επικεφαλής οικονομολόγος της BofA για την Κίνα, ανέφερε χθες σε σημείωμά της που επικαλείται το Bloomberg ότι αναθεώρησε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το 2020 από το 6% προηγουμένως στο 5,7%.

Εξέφρασε δε την ανησυχία πως τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας που λαμβάνει το Πεκίνο από πέρυσι δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα. «Ο βασικός λόγος που παρατηρείται καθυστέρηση στην αντίδραση είναι ότι οι υπηρεσίες περιμένουν οδηγίες από την ανώτατη ηγεσία ώστε να χαλαρώσουν την πολιτική τους», αναφέρει η Κιάο. Μαζί της συμφωνεί και ο Κούις της Oxford Economics εξηγώντας ότι η ζήτηση για νέα δάνεια είναι χαμηλή και πως η χαλάρωση της νομισματικής και οικονομικής πολιτικής, αν και έχει αμβλύνει την επιβράδυνση της οικονομίας, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Το β΄ τρίμηνο του 2019 η κινεζική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 6,2%, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, υπήρξε περαιτέρω επιβράδυνση τον Αύγουστο. Προκειμένου να είναι ο Σι σε θέση να ανακοινώσει επίτευξη του στόχου για διπλασιασμό του κινεζικού ΑΕΠ το 2021, η κινεζική οικονομία θα πρέπει να αναπτυχθεί με ρυθμό πάνω από 6% το 2020 και το 2021. Για το σύνολο του 2019 το Πεκίνο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 6% με 6,5%. Το ΔΝΤ αναθεώρησε τον Ιούλιο την πρόβλεψη για την Κίνα σε ρυθμό ανάπτυξης 6,3% το 2019, από 6,2% προηγουμένως, ωστόσο για το 2020 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 6,1% από 6,2% που είχε προβλέψει τον προηγούμενο Απρίλιο.

Η UBS αναθεώρησε χθες την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Κίνας το 2020, για δεύτερη φορά εντός του Αυγούστου, και προβλέπει πλέον 5,5%. «Η απειλή περαιτέρω κλιμάκωσης (σ.σ. του εμπορικού πολέμου) εξακολουθεί να είναι σημαντική, κάτι που θα περιόριζε ακόμη περισσότερο την κινεζική ανάπτυξη», ανέφερε η Γουάν Τάο, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS για την Κίνα, προσθέτοντας ότι περιμένει νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Κίνας, αλλά όχι μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού.

Νέες απειλές Τραμπ

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε χθες το κομμουνιστικό κόμμα να προετοιμαστεί για μακρύ αγώνα απέναντι σε σειρά απειλών που ποικίλλουν, από ανησυχίες για την ασφάλεια μέχρι χρηματοπιστωτικές απειλές, σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. «Σήμερα, αλλά και στο μέλλον, η ανάπτυξη της Κίνας εισέρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία ποικίλες απειλές και προκλήσεις εμφανίζονται μαζί», είπε χθες ο Σι Τζινπίνγκ, αναφέροντας μεταξύ άλλων την οικονομία, την άμυνα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν. Η κινεζική οικονομία δέχεται όλο και μεγαλύτερη πίεση εξαιτίας του εμπορικού πολέμου, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες μέσω του Twitter ότι πολύ θα άρεσε στο Πεκίνο να διαπραγματευθεί με νέα κυβέρνηση «ώστε να εξακολουθήσει να ληστεύει τις ΗΠΑ κατά 600 δισ. τον χρόνο· 16 μήνες συν είναι μακρύ διάστημα για να συνεχιστεί η αιμορραγία θέσεων εργασίας και εταιρειών». Ο Αμερικανός πρόεδρος συνέχισε και προειδοποίησε το Πεκίνο για το τι θα συμβεί αν κερδίσει τις εκλογές του 2020 «…Η συμφωνία θα γίνει πολύ πιο σκληρή! Στο μεσοδιάστημα θα καταρρεύσει η εφοδιαστική αλυσίδα της Κίνας και θα χαθούν επιχειρήσεις, θέσεις εργασίας και χρήματα». Στο μέτωπο των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Κίνας οι δύο πλευρές δεν μπορούν καν να συμφωνήσουν σε χρονοδιάγραμμα για επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων, ενώ δεν έχει οριστεί καν η ημερομηνία επίσκεψης Κινέζων αξιωματούχων στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή