ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Να αποτρέψει μια βαθιά κρίση επιχειρεί ο Μ. Μάκρι

Να αποτρέψει μια βαθιά κρίση επιχειρεί ο Μ. Μάκρι

Προσπαθώντας να βάλει τέλος στην οικονομική κρίση που πλήττει την Αργεντινή τις τελευταίες εβδομάδες, ο πρόεδρος της χώρας Μαουρίσιο Μάκρι επέβαλε νέους περιορισμούς στην πρόσβαση σε ξένο νόμισμα.

Πρόκειται για αξιοσημείωτη μεταβολή στην πολιτική του κ. Μάκρι, ο οποίος είχε αναλάβει τα καθήκοντά του υποσχόμενος να ανοίξει την οικονομία. Αντιθέτως, πλησιάζοντας στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, επιβάλλει ένα είδος μέτρων που επανειλημμένως είχε επικρίνει στο παρελθόν. Η κίνηση αυτή αποδεικνύει πόσο έχει καταρρεύσει η οικονομία της Αργεντινής τις τελευταίες εβδομάδες, αφότου δηλαδή οι προκριματικές εκλογές της 11ης Αυγούστου οδήγησαν σε ένα απρόσμενο αποτέλεσμα: ο Αλμπέρτο Φερνάντες, βασικός πολιτικός αντίπαλος του κ. Μάκρι, αναδείχθηκε πρώτος με μεγάλη διαφορά.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι εάν ο Αλμπέρτο Φερνάντες κερδίσει στις εκλογές του Οκτωβρίου, θα επιστρέψει στις παρεμβατικές οικονομικές πολιτικές του 2007-2015 της κυβέρνησης Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, η οποία είναι αντιπρόεδρος του κόμματός του.

Στο διάστημα αυτό, η κυβέρνηση παρείχε επιδόματα κατά της φτώχειας, χωρίς να κινείται στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, δημιουργώντας τεράστια ελλείμματα και διώχνοντας τους επενδυτές. Το αποδυναμωμένο νόμισμα είχε αυξήσει το κόστος των εισαγωγών. Οταν λοιπόν ανέλαβε ο κ. Μάκρι την προεδρία, η Αργεντινή πνιγόταν ήδη σε μία θάλασσα πληθωρισμού.

Ο κ. Μάκρι ξεκίνησε τη θητεία του ως προέδρου με μία σειρά περικοπών του προϋπολογισμού, που εξαγρίωσε όσους ζούσαν στα όρια της φτώχειας, ενώ δεν μπορούσε να επιτύχει την οικονομική ανάπτυξη που είχε υποσχεθεί. Το ενδεχόμενο επιστροφής του αριστερού λαϊκισμού προκαλεί ανησυχία στις διεθνείς αγορές, ότι η Αργεντινή θα επιστρέψει στις υπέρμετρες δαπάνες. Καθώς οι επενδυτές έτρεχαν τότε αναζητώντας έξοδο κινδύνου, το νόμισμα κατέρρεε για άλλη μια φορά.

Οι νέοι περιορισμοί της Δευτέρας έφεραν τουλάχιστον ένα επιθυμητό αποτέλεσμα και το πέσο ανέκαμψε ελαφρώς. «Εντυπωσιάστηκα, διότι η κατάσταση ήταν σχετικά ήρεμη», δήλωσε ο Γουόλτερ Γκαστρέλ, συνταξιούχος τραπεζίτης. «Με την εμπειρία που έχω στις οικονομικές κρίσεις, μου φαίνεται ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται», συμπλήρωσε ο Γκαστρέλ.

Η αξία του πέσο έχει υποχωρήσει κατά περίπου 25% από τις προκριματικές εκλογές του Αυγούστου. Μεταξύ άλλων, η Αργεντινή έχει εκποιήσει έκτοτε πολλά περιουσιακά της στοιχεία και ερευνά το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών ή αναδιάρθρωσης του χρέους της. Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα χρησιμοποιεί τα αποθεματικά της για να αγοράσει δολάρια και να ενισχύσει το πέσο. Σε συνέντευξή του την Κυριακή, ο Χερνάν Λακούνζα, υπουργός Οικονομικών της χώρας, τόνισε ότι τα νέα μέτρα ελήφθησαν από την κυβέρνηση για να μην κλιμακωθεί η κρίση.

Βάσει των νέων περιορισμών, οι Αργεντίνοι δεν μπορούν να αγοράζουν ξένα νομίσματα αξίας άνω των 10.000 δολαρίων, ενώ οι επιχειρήσεις χρειάζονται άδεια από την κεντρική τράπεζα προκειμένου να αγοράσουν οποιοδήποτε ξένο νόμισμα, όταν δεν πρόκειται για διεθνές εμπόριο. Οι εταιρείες οφείλουν επίσης να επαναπατρίζουν τα έσοδα από πωλήσεις εκτός Αργεντινής εντός πέντε εργασιακών ημερών.

Παρότι ο κ. Φερνάντες επικρίνει έντονα τις οικονομικές πολιτικές του κ. Μάκρι και τη συμφωνία στήριξης ύψους 57 δισ. δολαρίων, που εξασφάλισε το 2018 με το ΔΝΤ, ο ίδιος δεν έχει ακόμη δώσει πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει.

Τα καινούργια μέτρα ανακοινώθηκαν λίγες μόλις ημέρες αφότου η Αργεντινή ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει την πληρωμή χρέους ύψους 101 δισ. δολαρίων. Συνεπώς, είχαν ήδη αυξηθεί οι φόβοι ότι η χώρα αδυνατεί να αποπληρώσει το χρέος της. Η Αργεντινή έχει χρεοκοπήσει ήδη 8 φορές από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της από την Ισπανία το 1816.