Θετικό το πρόσημο στα διεθνή χρηματιστήρια

Θετικό το πρόσημο στα διεθνή χρηματιστήρια

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς επικράτησε κλίμα ευφορίας ύστερα από μια σειρά θετικών εξελίξεων σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Με άνοδο 1,58% έκλεισε ο δείκτης FTSE-Mib στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, καθώς ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε χθες στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα πως είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση, η οποία τελικά αναμένεται να ορκιστεί σήμερα. Στο Λονδίνο, ο χρηματιστηριακός δείκτης FTSE-100 αναρριχήθηκε 0,59% και η στερλίνα 1,08% έναντι του δολαρίου, διότι η πλειοψηφία των βουλευτών στη Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε πρόταση για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να δέχεται μεγάλη πολιτική ήττα. Σφυγμομέτρηση του πρακτορείου Reuters έδειξε πως η στερλίνα μπορεί να ενισχυθεί έως και 6% έναντι του ευρώ εάν αποφευχθεί ένα σκληρό Brexit, ενδεχόμενο που είχε αφήσει ανοικτό ο Τζόνσον.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 παρουσίασε άνοδο 0,89%. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax ενισχύθηκε κατά 0,96% και ο δείκτης Cac-40 στο Παρίσι κατά 1,21%.

Στη Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν άνοδο 0,84% και 0,98%, αντίστοιχα, λίγο πριν από το κλείσιμο, με τους επενδυτές να εστιάζουν στη δημοσιοποίηση θετικών στοιχείων για την Κίνα. Η δραστηριότητα στον κινεζικό κλάδο υπηρεσιών ενισχύθηκε τον Αύγουστο, το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου τριμήνου. Θετικό ρόλο στις διεθνείς αγορές διαδραμάτισε, επίσης, η εξομάλυνση του κλίματος στο Χονγκ Κονγκ, μετά την ανακοίνωση της ηγέτιδας Κάρι Λαμ ότι αποσύρεται το επίμαχο νομοσχέδιο που θα επέτρεπε την έκδοση υπόπτων στην Κίνα. Το νομοσχέδιο είχε προκαλέσει τη χειρότερη πολιτική κρίση στο Χονγκ Κονγκ των τελευταίων δεκαετιών.

Θετικό κλίμα επικράτησε, επίσης, στην αγορά «μαύρου χρυσού». Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου ενισχύθηκε κατά 4,3%, στα 56,26 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent αναρριχήθηκε πάνω από 4%, στα 60,66 δολάρια το βαρέλι. Μερίδα αναλυτών, ωστόσο, υπενθύμισε την έλλειψη προόδου στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ – Κίνας. «Οσο περισσότερο καθυστερούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να υποχωρήσουν ξανά οι τιμές στα επίπεδα του καλοκαιριού», σχολίασε αναλυτής στο CNBC. Χθες ανακοινώθηκε πως το εμπορικό έλλειμμα αγαθών των ΗΠΑ με την Κίνα αυξήθηκε 9,4%, στα 32,8 δισ. δολάρια, αντανακλώντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή