Μείωση του ΑΕΠ της Αργεντινής κατά 2,5% το 2019

Μείωση του ΑΕΠ της Αργεντινής κατά 2,5% το 2019

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ραγδαίες και δυσάρεστες εξελίξεις στην Αργεντινή ανατρέπουν δραματικά τις προσδοκίες για την πορεία της λατινοαμερικανικής οικονομίας, καθιστώντας πια πιθανή τη συρρίκνωση της οικονομίας επί τρίτο συναπτό έτος. Σε έρευνα της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής για την πορεία της οικονομίας παρουσιάζεται ένα τοξικό μείγμα με μεγάλη συρρίκνωση του ΑΕΠ, αναρρίχηση του πληθωρισμού και υποχώρηση του πέσο.  Αναμένεται, συγκεκριμένα, πτώση της οικονομικής δραστηριότητας το 2019 κατά 2,5% αντί του 1,5% που είχε προβλεφθεί τον Ιούλιο. 

«Η Αργεντινή οδεύει σε χρηματοπιστωτική κρίση», σχολιάζει ο Μάρκο Μπουσκάλια, υψηλόβαθμο στέλεχος στην επενδυτική εταιρεία Alberdi Partners που εδρεύει στο Μπουένος Αϊρες. «Η οικονομία είναι ήδη αντιμέτωπη με μια κρίση εμπιστοσύνης, την απότομη εξασθένηση της ανάπτυξης και με την αύξηση του πληθωρισμού». Τα δεδομένα στην υπ’ αριθμόν 3 οικονομία της Λατινικής Αμερικής επιδεινώθηκαν δραματικά μετά την ήττα του προέδρου της χώρας, Μαουρίσιο Μάκρι, στις προκριματικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν σε αυτήν τη φάση σχεδόν βέβαιη τη νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Αλμπέρτο Φερνάντεζ, γεγονός που θορυβεί τους επενδυτές λόγω δηλώσεων που έχει κάνει κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Η φιλελεύθερη κυβέρνηση Μάκρι δανείστηκε 53 δισ. δολάρια από το Ταμείο την άνοιξη του 2018. Η ανάληψη της εξουσίας από τον περονιστή  Φερνάντεζ θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην αποπληρωμή του δανείου, καθώς ο ίδιος έχει δηλώσει πως εάν κερδίσει στις εκλογές του Οκτωβρίου, σκοπεύει να ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευσή του. Το γεγονός ότι ο Φερνάντες μαζί με την υποψήφια για αντιπρόεδρο την πρώην πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, απέσπασαν το 48% των ψήφων στις εκλογές της 11ης Αυγούστου, έχει οδηγήσει τις τελευταίες εβδομάδες σε μεγάλη πτώση το χρηματιστήριο της χώρας και το πέσο. Επί διακυβέρνησης Κριστίνα Φερνάντες, η οποία υπηρέτησε δύο θητείες, το 2007 και το 2015, η Αργεντινή αρνούνταν να πληρώσει κάποια επενδυτικά κεφάλαια τα οποία δεν αποδέχονταν «κούρεμα» σε ομόλογα της χώρας όπως οι υπόλοιποι ομολογιούχοι, επικαλούμενα απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου που τα δικαίωνε.

Προ ημερών, η κυβέρνηση Μάκρι αναγκάστηκε να λάβει δραστικά μέτρα. Ζήτησε την παράταση στην αποπληρωμή υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένου του δανείου του Ταμείου, και έθεσε περιορισμούς στην κίνηση συναλλάγματος. Οι προοπτικές της οικονομίας αναμένεται να παραμείνουν απαισιόδοξες και μέσα στο 2020. Βάσει της έρευνας της κεντρικής τράπεζας, η οικονομία θα συρρικνωθεί 1,1% το επόμενο έτος, ενώ τον Ιούλιο προβλεπόταν ενίσχυση 2%. «Αναμένουμε ότι το πέσο θα συνεχίσει να δέχεται πτωτικές πιέσεις και οι αποδόσεις των ομολόγων να κινούνται ανοδικά ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου», σχολιάζει η οικονομολόγος Αντριάνα Ντουπίτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή