ΗΠΑ: οι απολύσεις διαβρώνουν το ηθικό των καταναλωτών

ΗΠΑ: οι απολύσεις διαβρώνουν το ηθικό των καταναλωτών

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών βρίσκεται η εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών εξαιτίας του άσχημου οικονομικού κλίματος και ειδικότερα των απολύσεων. Η εξέλιξη προκαλεί ανησυχίες για την εμπλοκή σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο καθοδικό οικονομικό κύκλο, με τις απολύσεις να διαβρώνουν την εμπιστοσύνη και τη ζήτηση προκαλώντας μείωση των επιχειρηματικών κερδών και νέες απολύσεις.

Το ιδιωτικό ινστιτούτο ερευνών Conference Board, που παρακολουθεί το σχετικό δείκτη απευθύνοντας ερωτηματολόγια σε 5.000 νοικοκυριά, ανέφερε χθες ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Οκτώβριο στο 85,5 όπου είχε να βρεθεί από τον Φεβρουάριο του 1994. Η υποχώρηση ήταν έντονη και αιφνιδιαστική, καθώς τον Σεπτέμβριο ήταν στο 97,0, ενώ οι παρατηρητές της αγοράς περίμεναν ότι αυτόν τον μήνα δεν θα έπεφτε κάτω από το 96,5.

Η αμερικανική ανεργία βρίσκεται στο 4,9%, ένα ποσοστό όχι ιδιαίτερα μεγάλο αν συγκριθεί με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όπου είναι περίπου στο διπλάσιο. Ωστόσο, φαίνεται ότι το ποσοστό θα ανέλθει τους επόμενους μήνες και το 20,7% των Αμερικανών εκτιμά, σύμφωνα με την έρευνα του Conference Board, ότι πλέον «είναι δύσκολο να βρει κανείς δουλειά». Οι απώλειες θέσεων εργασίας ήταν μεγάλες τον Σεπτέμβριο, ιδίως μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, και πολλοί φοβούνται ότι οι άσχημες εξελίξεις στην ανεργία θα ενταθούν τον Οκτώβριο και τους επόμενους μήνες.

Ο Αμερικανός καταναλωτής αποτελεί κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα της αμερικανικής οικονομίας, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες αντιστοιχούν στα δύο τρίτα του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Federal Reserve Αλαν Γκρίνσπαν έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία αυτού του παράγοντα, ιδίως για τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις, και οι αγορές αναρωτιούνται αν θα προχωρήσει σε νέες επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων για τη στήριξη της οικονομίας.

Κορυφαίο κριτήριο για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αποκρατικοποιήσεις, που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι, ανέφερε, η διασφάλιση και η αναβάθμιση των εργαζομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή