Η Μόσχα ενισχύει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά LNG

Η Μόσχα ενισχύει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά LNG

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα πιο κοντά έρχεται η Ρωσία για να εξελιχθεί σε κυρίαρχο παίκτη της αγοράς του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), με τους ενεργειακούς κολοσσούς Rosneft και Novatek να επισπεύδουν την κατασκευή μεγάλων υποδομών στα πιο απόμακρα σημεία της χώρας για τη διευκόλυνση των εξαγωγών. Η Rosneft PJSC, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, ανακοίνωσε χθες πως μαζί με τους υπόλοιπους συνεταίρους της κοινοπραξίας Sakhalin-1 θα προχωρήσει στην κατασκευή τερματικού σταθμού για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου στο ανατολικό λιμάνι Ντε-Κάστρι, απ’ όπου εξάγει πετρέλαιο στην Κίνα. Παράλληλα, η Novatek PJSC, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής LNG στη Ρωσία, ανακοίνωσε επίσημα την αποπεράτωση επενδύσεων 21 δισ. δολαρίων μαζί με τους συνεταίρους της για την ανάπτυξη των εργοστασιακών εγκαταστάσεων Arctic LNG 2 δίπλα στον κόλπο του Ομπ. Οι κινήσεις αυτές ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, όπου παρευρέθηκε επίσης ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Αλεξάντερ Νόβακ.

Απώτερος στόχος του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι να αποκτήσει η χώρα του προβάδισμα και στην αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου, αυξάνοντας το μερίδιό της από το 8% πέρυσι στο 20% το 2035. Η Ρωσία ήδη εξάγει τον μεγαλύτερο όγκο φυσικού αερίου μέσω αγωγών και κατέχει τη 2η θέση στις εξαγωγές αργού πετρελαίου. Τα επενδυτικά σχέδια των κοινοπραξιών της Rosneft και της Novatek εκτιμάται πως θα ενισχύσουν τις εξαγωγές LNG της Ρωσίας κατά 26 εκατ. τόνους, σε ετήσια βάση. Εάν οι εκτιμήσεις αυτές επαληθευθούν τότε η Ρωσία θα έχει, ουσιαστικά, διπλασιάσει την εξαγωγική της ικανότητα. Πλην της Novatek, στην κοινοπραξία Arctic LNG 2 συμμετέχουν οι Τotal, Cnooc, CNPC, Mitsui και Jogmec. Στην κοινοπραξία Sakhalin-1, η Rosneft συνυπάρχει με την Exxon, την ιαπωνική SODECO και την ινδική ONGC Videsh.

Ο ανταγωνισμός στην παγκόσμια αγορά ενέργειας εντείνεται καθώς συντελούνται παράλληλα αλλαγές στις ισορροπίες των σχέσεων μεταξύ των ισχυρότερων παικτών. Οι Αμερικανοί ήταν οι μεγαλύτεροι προμηθευτές πετρελαίου των Κινέζων, αλλά αυτή η σχέση έχει διαταραχθεί από τότε που η Ουάσιγκτον κήρυξε εμπορικό πόλεμο στο Πεκίνο. Για πρώτη φορά, οι Κινέζοι προχωρούν στη φορολογία των εισαγωγών αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ ως αντίποινα για την επιβολή δασμών σχεδόν σε όλα τα κινεζικά προϊόντα από τις ΗΠΑ. Η αγορά, όμως, του φυσικού αερίου προσελκύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς εκτιμάται πως θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μέχρι το 2040. Η αμερικανική κυβέρνηση διεκδικεί τελευταία μεγαλύτερο μερίδιο. Σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 10% της παγκόσμιας αγοράς, φθάνοντας τα 22 εκατ. τόνους μέσα στο πρώτο εννεάμηνο του 2019 όταν ήταν αμελητέο μόλις προ τριετίας.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, αναπτύσσει νέες οδούς μεταφοράς ενέργειας προς την Ανατολή, στρεφόμενη στις τεράστιες αγορές της Κίνας, της Ινδίας και των υπολοίπων αναπτυσσόμενων χωρών. Η Αυστραλία, παράλληλα, έχει εξελιχθεί σε ισχυρό παίκτη. Οπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, το Κατάρ είχε επί σειράν ετών τις μεγαλύτερες εξαγωγές LNG. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, όμως, το Κατάρ εκτοπίστηκε από την Αυστραλία. Στην 3η θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ και ακολουθούν η Ρωσία και η Μαλαισία.

«Μετά τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές το 2015 και την είσοδο του αυστραλιανού LNG, οι μεγάλοι παίκτες στο υγροποιημένο φυσικό αέριο «πάγωσαν» τις επενδύσεις τους – αλλά αυτό αλλάζει σήμερα. Η παγκόσμια αγορά LNG αναμένεται να είναι ελλειμματική μέχρι το 2023, οπότε επιταχύνεται η αποπεράτωση επενδυτικών σχεδίων για να αναπληρωθεί το κενό στην προσφορά», σχολίασε ο Φαζιάχ Μαρσκούκι, αναλυτής στον τομέα ενέργειας του πρακτορείου Bloomberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή