Εντονη νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Εντονη νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η υποχώρηση του FTSE 100 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου μετέτρεψε την αρχική άνοδο κατά 0,2% του πανευρωπαϊκού δείκτης Stoxx Europe 600 σε πτώση κατά 0,3% στο κλείσιμο της συνεδρίασης. Τα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης έκλεισαν ουσιαστικά αμετάβλητα. Η ενίσχυση της στερλίνας κατά 0,52%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων, χάρη στην ελπίδα των επενδυτών ότι ίσως να αποτραπεί το Brexit χωρίς συμφωνία, οδήγησε τον FTSE 100 σε κλείσιμο με απώλειες 0,64%. Ωστόσο, οι επενδυτές αναμένουν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη.

Ο τραπεζικός δείκτης του Stoxx Europe ενισχύθηκε κατά 2,2% καθώς οι επενδυτές ελπίζουν πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει μέτρα προκειμένου να περιορίσει το πλήγμα που δέχονται οι τράπεζες της Ευρωζώνης από την εφαρμογή των αρνητικών επιτοκίων δανεισμού. «Η ρητορική των μελών της ΕΚΤ υποδηλώνει πως οι αγορές ίσως να έχουν υπερεκτιμήσει το μέγεθος του πακέτου ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και η ΕΚΤ ενδέχεται να απογοητεύσει με το μέγεθος των αγορών περιουσιακών στοιχείων, ενώ ταυτόχρονα να μειώνει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού», έγραψαν σε σημείωμα προς πελάτες αναλυτές της Morgan Stanley. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με άνοδο 0,28%, ενώ οι γενικοί δείκτες σε Μιλάνο και Μαδρίτη, που επηρεάζονται σημαντικά από τραπεζικές μετοχές, έκλεισαν με άνοδο 0,19% και 0,23%, αντίστοιχα.

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με πτώση 0,27% καθώς η μετοχή της Air France έκλεισε με απώλειες 9,77% μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών πωλήσεων τον Αύγουστο. Στη Wall Street και οι τρεις βασικοί δείκτες κινούνταν ανοδικά στην αρχή της συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές ήταν αισιόδοξοι πως οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα πάρουν μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας. Ωστόσο, λίγο πριν από το κλείσιμο η εικόνα άλλαξε, με τον Dow Jones να αγωνίζεται να κρατήσει κάποια κέρδη και να ενισχύεται κατά 0,02%. Ο πολύ πιο αντιπροσωπευτικός δείκτης S&P 500 υποχωρούσε κατά 0,18% και ο δείκτης τεχνολογικών εταιρειών Nasdaq εμφάνιζε τις μεγαλύτερες απώλειες, υποχωρώντας κατά 0,46%. Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονταν σημαντικά αφότου ο νέος υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει ριζική αλλαγή πολιτικής. Η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent ενισχυόταν κατά 2,03%, στα 62,79 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) ενισχυόταν κατά 2,71% στα 58,05 δολάρια το βαρέλι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή