Ηπια ανοδική κίνηση στις ευρωπαϊκές αγορές

Ηπια ανοδική κίνηση στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν χθες οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς οι επενδυτές τρέφουν υψηλές προσδοκίες για τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη. Σενάρια θέλουν τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η θητεία του οποίου λήγει τέλη Οκτωβρίου, να ανακοινώνει μέτρα στήριξης για την Ευρωζώνη, που διανύει μια περίοδο επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με άνοδο 0,10%. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax ενισχύθηκε κατά 0,35% και ο δείκτης FTSE-100 στο Λονδίνο κατά 0,44%. Παρά το γενικευμένο κλίμα ανησυχίας που επικρατεί για το Brexit, οι μετοχές των βρετανικών εταιρειών εμφάνισαν χθες άνοδο χάρις στην ανακοίνωση στοιχείων, που έδειξαν πως η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης χάρις στον εύρωστο κλάδο υπηρεσιών. Στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 παρουσίασε οριακή άνοδο (0,08%) ενώ ο δείκτης FTSE Mib στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,55%.

Στη Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&Ρ 500 υποχωρούσαν κατά 0,18% και 0,12%, αντίστοιχα, λίγο πριν από το κλείσιμο. Οι επενδυτές αποθαρρύνθηκαν για μία ακόμη φορά από την ανακοίνωση αρνητικών στοιχείων για την κινεζική οικονομία, που είναι η δεύτερη ισχυρότερη στον κόσμο μετά την αμερικανική. Η υποχώρηση της εξωτερικής ζήτησης και ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα οδήγησαν τις τιμές παραγωγού τον Αύγουστο στη μεγαλύτερη πτώση τριετίας. Οι μετοχές στον κλάδο τεχνολογίας της Wall Street υποχωρούσαν κατά 1,13% εν μέσω της χθεσινής συνεδρίασης.

Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν την ανοδική πορεία τους επί 4η συναπτή συνεδρίαση ύστερα από σειρά εξελίξεων που ευνοούν την ενίσχυσή τους. Πρώτον, η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να αναθέσει καθήκοντα υπουργού Πετρελαίου στον πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ Χαλίντ αλ Φαλίχ, με τον Χαλίντ αλ Φαλίχ να αποσύρεται από τη θέση λόγω της αδυναμίας του να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου παρά τη συμφωνία ΟΠΕΚ – Ρωσίας για τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής. Δεύτερον, η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως η αμερικανική παραγωγή αργού πετρελαίου έχει μειωθεί από τα υψηλά επίπεδα του Απριλίου. Η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη έφθασε χθες το υψηλό των 58,76 δολαρίων το βαρέλι και η τιμή του Brent, αντίστοιχα, στα 58,76 δολάρια, αν και στη συνέχεια κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή