ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλήγμα για τις ελληνικές τράπεζες η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ

Πλήγμα για τις ελληνικές τράπεζες η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ

Η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ σε περαιτέρω αρνητικό έδαφος αναμένεται να «χτυπήσει» την κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών συστημικών τραπεζών, όπως σημειώνει η Goldman Sachs σε έκθεσή της για τις επιπτώσεις των μέτρων που θα ανακοινώσει ο Μάριο Ντράγκι αύριο, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας. Ο συνολικός αρνητικός αντίκτυπος στα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών θα κυμανθεί από 10% έως 6%, ανάλογα με το μέγεθος της μείωσης των επιτοκίων, ενώ σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs εκτιμά πως η αρνητική επίπτωση στην κερδοφορία τους θα κυμανθεί από 17% έως 11%. Για αυτόν τον λόγο η αμερικανική επενδυτική τράπεζα θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η υιοθέτηση από την ΕΚΤ ενός κλιμακωτού επιτοκίου (tiering), το οποίο θα περιορίσει το «χτύπημα» στα μεγέθη των τραπεζών από τα ακόμα χαμηλότερα καταθετικά επιτόκια.

Πιο αναλυτικά, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ένα σημαντικό πακέτο νομισματικής χαλάρωσης, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει μία μείωση των επιτοκίων κατά 20 μ.β., η οποία θα ακολουθηθεί αργότερα από άλλη μία μείωση 10 μ.β. Επίσης, θα ανακοινωθεί νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ύψους 30 δισ. ευρώ τον μήνα για τους επόμενους εννέα μήνες, που θα περιλαμβάνει αγορές κρατικών ομολόγων (25 δισ. ευρώ) και εταιρικών ομολόγων επενδυτικής αξιολόγησης (5 δισ. ευρώ).

Οπως τονίζει η αμερικανική τράπεζα, μία μείωση της τάξης των 20 μ.β. στα επιτόκια θα οδηγήσει σε υποχώρηση των κερδών ανά μετοχή των ευρωπαϊκών τραπεζών της τάξης του 6% ή κατά 5,6 δισ. ευρώ, σε μέσο όρο. Η εφαρμογή του κλιμακωτού επιτοκίου (tiering) θα μπορούσε ωστόσο να εξαλείψει το 30% αυτού του «χτυπήματος». Να σημειωθεί πως το σύστημα των κλιμακωτών επιτοκίων ουσιαστικά επιτρέπει μέρος της υπερβάλλουσας ρευστότητας των τραπεζών να μη φέρει το καταθετικό επιτόκιο της ΕΚΤ αλλά το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (MRO), το οποίο διαμορφώνεται στο 0%.

Η Goldman Sachs επισημαίνει πως η προοπτική της μείωσης των επιτοκίων έχει, εδώ και ένα μεγάλο διάστημα, ασκήσει πιέσεις στις τιμές των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών. Οπως αναφέρει, από το β΄ εξάμηνο του 2018 οι τραπεζικές μετοχές έχουν υποχωρήσει κατά 20% σε μέσο όρο, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα καθαρά έσοδα από τόκους και τα κέρδη ανά μετοχή έχουν υποβαθμιστεί κατά 4% και 20%, αντιστοίχως. Οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν πληρώσει 23 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ από τότε που υιοθετήθηκαν τα αρνητικά επιτόκια το 2014, με το τρέχον ετήσιο κόστος των 7,5 δισ. ευρώ να αναμένεται να αυξηθεί εάν υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων. Ενα κλιμακωτό σύστημα καταθέσεων από την ΕΚΤ, το οποίο θα ακολουθήσει το «ελβετικό μοντέλο» (όπου το 60% των καταθέσεων εξαιρούνται από τα αρνητικά επιτόκια), έχει το περιθώριο να προστατεύσει τις τράπεζες από το 30% της συνολικής επιβάρυνσης της κερδοφορίας τους από τη νέα μείωση των επιτοκίων. Η ανακούφιση ωστόσο θα είναι εμπροσθοβαρής και έτσι, όπως εκτιμά η Goldman Sachs, τα πρώτα χρόνια ο αντίκτυπος της μείωσης των επιτοκίων θα είναι ουδέτερος για τον κλάδο συνολικά και μέτρια θετικός για κάποιες τράπεζες όπως η Deutsche Bank, η BNP Paribas και η ABN Amro.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, σε περίπτωση που η μείωση των επιτοκίων είναι της τάξης των 30 μ.β., το «χτύπημα» στα μετά φόρων κέρδη (pro forma) θα φτάσει το 17%, ενώ εάν η μείωση είναι της τάξης των 20 μ.β., τότε το «χτύπημα» θα φτάσει το 11%. Ωστόσο, εάν εφαρμοστεί το «ελβετικό μοντέλο» με κλιμακωτά επιτόκια καταθέσεων, σε συνδυασμό με μία μείωση των επιτοκίων κατά 20 μ.β., τότε ο αρνητικός αντίκτυπος στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα περιοριστεί ελαφρώς, στο 10% σε μέσο όρο.

Η Goldman Sachs κάνει ειδική αναφορά στην Eurobank και στην Εθνική Τράπεζα για τις οποίες εκτιμά πως το «χτύπημα» στην κερδοφορία από μία μείωση των επιτοκίων κατά 20 μ.β. θα διαμορφωθεί στο 13% και 6%, αντιστοίχως, ενώ εάν εφαρμοστεί και το κλιμακωτό επιτόκιο, τότε ο αντίκτυπος στην κερδοφορία τους τοποθετείται στο 12% και το 4%, αντιστοίχως.​​​​​​