Υπέρ ισοσκελισμένου προϋπολογισμού η Μέρκελ

Υπέρ ισοσκελισμένου προϋπολογισμού η Μέρκελ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ απέρριψε τις εκκλήσεις από το εσωτερικό της χώρας, αλλά και αυτήν του ΔΝΤ, να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες ώστε να αντιμετωπίσει την έντονη επιβράδυνση της οικονομίας και να αποτρέψει τη μετεξέλιξή της σε ύφεση. Υπερασπίστηκε την πολιτική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, αναφέρθηκε στο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Γερμανία και περιόρισε τις όποιες προσδοκίες για λήψη δημοσιονομικών μέτρων ενίσχυσης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Ωστόσο, δύο γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα προβλέπουν τεχνική ύφεση το τρίτο τρίμηνο και ακόμη χαμηλότερη ανάπτυξη για το σύνολο του 2019 και του 2020.

«Ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση, παίρνουμε πολύ σοβαρά την ευθύνη για σωστή δημοσιονομική πολιτική. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό», δήλωσε χθες βράδυ η Γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας σε εκδήλωση της ομοσπονδίας Γερμανών φορολογουμένων. Η Μέρκελ συνέδεσε την πολιτική ισοσκελισμένων προϋπολογισμών με τη σημαντική γήρανση του πληθυσμού. «Αναφέρω πάντοτε σε διεθνείς συνομιλίες ότι, δεδομένης της δημογραφικής μας κατάστασης, αυτό το ζήτημα (του χρέους) είναι πολύ πιο δύσκολο και σημαντικό για εμάς απ’ ό,τι ενδεχομένως σε άλλες χώρες με διαφορετικές δημογραφικές εξελίξεις».

Λίγες ώρες νωρίτερα, μιλώντας στο Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2020, η καγκελάριος Μέρκελ είχε πει, απαντώντας έμμεσα και στον υπουργό Οικονομικών της, ότι το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη χρημάτων, αλλά το γεγονός ότι πολλά επενδυτικά σχέδια δεν υλοποιούνται αρκετά γρήγορα. Στην αρχή της συζήτησης ο υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς είχε υπερασπιστεί και αυτός την πολιτική μηδενικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ωστόσο είχε προσθέσει πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει «πολλά, πολλά δισ.» ώστε να υποστηρίξει την οικονομία στην περίπτωση που σημειωθεί πραγματική οικονομική κρίση. Χθες ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη Πόουλ Τόμσεν είχε δηλώσει ότι η Γερμανία θα πρέπει να ενισχύσει την οικονομία της τώρα και όχι να περιμένει πρώτα να σημειωθεί οικονομική κρίση ώστε να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις. Φαίνεται όμως πως μάλλον αυτό θα συμβεί, δεδομένου πως το οικονομικό Ινστιτούτου του Κιέλου για τη Διεθνή Οικονομία προέβλεψε χθες πως η γερμανική οικονομία πρόκειται να συρρικνωθεί κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο και συνεπώς να περιέλθει σε κατάσταση τεχνικής ύφεσης, δεδομένου πως το γερμανικό ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί κατά 0,1% και το δεύτερο τρίμηνο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή