Περισσότερο χρόνο για τη μείωση του χρέους ζητεί ο Κόντε από τις Βρυξέλλες

Περισσότερο χρόνο για τη μείωση του χρέους ζητεί ο Κόντε από τις Βρυξέλλες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλύτερη πίστωση χρόνου ζήτησε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας μία εβδομάδα αφότου κατάφερε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση συνασπισμού με το Κίνημα των 5 Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα. Μετά την πρώτη συνάντηση που είχε με την επόμενη πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Κόντε δήλωσε πως «στόχος μας είναι να μειώσουμε το χρέος μας». Πρόσθεσε, όμως, πως «θέλουμε να το επιτύχουμε με την τόνωση της ανάπτυξης και των επενδύσεων». Η Ιταλία θα χρειαστεί «αρκετό καιρό» για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της, να επενδύσει στην πράσινη ενέργεια, στην ψηφιοποίηση και στην αναβίωση των φτωχότερων περιοχών του Νότου, είπε ο Κόντε.

Πηγές του πρακτορείου Reuters αποκάλυψαν προχθές πως η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει τον προϋπολογισμό του 2020 με δημοσιονομικό έλλειμμα 2,3%, που είναι υψηλότερο από το 2,1% που ισχύει σήμερα και κοντά στο 2,4% που παραλίγο να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων από τις Βρυξέλλες. Χθες, ωστόσο, ο Κόντε δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα του επόμενου έτους.

Η Ρώμη θα πρέπει να παρουσιάσει προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Βάσει των κανόνων της Ε.Ε., το δημοσιονομικό έλλειμμα των κρατών-μελών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος θα πρέπει να είναι χαμηλότερο από το 60% του ΑΕΠ.

Στην περίπτωση της Ιταλίας, οι Βρυξέλλες επιμένουν σε χαμηλότερους στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα διότι το δημόσιο χρέος κινείται στο 132% του ΑΕΠ. Μόλις προ δύο μηνών, ο προηγούμενος κυβερνητικός συνασπισμός της Ιταλίας συμφώνησε με τις Βρυξέλλες να μειώσει το φετινό δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,04% του ΑΕΠ από το 2,4% που επιδίωκε αρχικά.

Σε συνέντευξη που έδωσε, στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, προ ημερών τόνισε πως θα ήταν «αντιπαραγωγικό» για τη Ρώμη να προσπαθήσει να υπερβεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

Πηγές του Reuters εικάζουν πως η Ιταλία θα καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό ακόμη και στο 1,6% του ΑΕΠ, εάν δεν ματαιωθούν τα σχέδια για την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας που έχει υποσχεθεί προ πολλού το Κίνημα των 5 Αστέρων. Μία από τις προκλήσεις του νέου κυβερνητικού συνασπισμού είναι να βρει έναν τρόπο για να εξασφαλίσει 23 δισ. ευρώ που θα χάσει σε δημόσια έσοδα εάν τελικά δεν προχωρήσει στην αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή