Πλαφόν στην αύξηση των ενοικίων βάζει η πολιτεία της Καλιφόρνιας

Πλαφόν στην αύξηση των ενοικίων βάζει η πολιτεία της Καλιφόρνιας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Καλιφόρνια θεσμοθέτησε ανώτατο όριο στην αύξηση των ενοικίων, στο πλαίσιο νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της κρίσης στέγασης στην πολιτεία με τις υψηλότερες τιμές των ακινήτων και αυξανόμενο πληθυσμό αστέγων. Μεταξύ των νομικών μέτρων που ψηφίστηκαν μέσα στην εβδομάδα περιλαμβάνεται η αύξηση των ενοικίων στο 5%, εξαιρουμένου του πληθωρισμού, καθώς και η αποφυγή εξώσεων ώστε να δημιουργηθεί περιβάλλον ασφάλειας στη στέγαση. Σε όλες τις ΗΠΑ, τα ενοίκια υπερβαίνουν σχεδόν το ήμισυ του εισοδήματος για το 25% των ενοικιαστών, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Αλλά οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες στην Καλιφόρνια. Μελέτη των στατιστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ καταλήγει στο ότι η Καλιφόρνια έχει το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας, φθάνοντας το 18,2%, δηλαδή πέντε ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον εθνικό μέσον όρο. Οι άστεγοι στο Σαν Φρανσίσκο έχουν αυξηθεί κατά 17% το 2017 και στο Λος Αντζελες κατά 16% από το 2018.

Το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελούσε προτεραιότητα του Γκάβιν Νιούσομ, του νέου κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο. «Η ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου στο Σακραμέντο ήταν σχεδόν ακατόρθωτη», σχολίασε στους New York Times ο Ντέιβιντ Τσίου, αξιωματούχος της πολιτείας της Καλιφόρνιας. Προσέθετε, όμως, ότι «διανύουμε τη χειρότερη κρίση στέγασης στην ιστορία της πολιτείας και πιστεύω πως οι συνάδελφοί μου καταλαβαίνουν την ιδιαιτερότητα της κατάστασης». Τη σοβαρότητα της κρίσης αναγνώρισαν οι μεγαλύτεροι εργοδότες στην Καλιφόρνια. Οπως τονίζουν οι New York Times, ακόμη και η ένωση επιχειρηματιών της Καλιφόρνιας, η οποία αντιπροσωπεύει κάποιους από τους ισχυρότερους ομίλους στη πολιτεία, στήριξε το νομοσχέδιο.

Η κρίση στέγασης δεν περιορίζεται μόνον στην Καλιφόρνια. Νόμοι για την προστασία των ενοικιαστών υιοθετήθηκαν πρώτη φορά από την πολιτειακή κυβέρνηση του Ορεγκον, περιορίζοντας την αύξηση των ενοικίων έως και 7%, ετησίως, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού. Στη Νέα Υόρκη, όπου υπερισχύουν οι Δημοκρατικοί, ενισχύθηκαν οι κανόνες για τη συγκράτηση του κόστους ενοικίασης, προστατεύοντας τους ενοικιαστές σε σχεδόν ένα εκατομμύριο διαμερίσματα.

Οικονομικοί αναλυτές είναι, ωστόσο, επιφυλακτικοί ως προς την υιοθέτηση πλαφόν στα ενοίκια. Μελέτες στο Σαν Φρανσίσκο, παραδείγματος χάριν, έχουν δείξει πως οι ιδιοκτήτες επιλέγουν σε αυτές τις περιπτώσεις να μη δώσουν προς ενοικίαση τα σπίτια τους ή να κατοικήσουν οι ίδιοι σε αυτά. Από την άλλη πλευρά, η θεσμοθέτηση πλαφόν στα ενοίκια προστατεύει τους ενοικιαστές από την αιφνίδια και μεγάλη αύξηση των ενοικίων που μπορεί, τελικά, να τους αφήσει άστεγους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή