Αισιοδοξία για την πορεία των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Κίνας

Αισιοδοξία για την πορεία των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Κίνας

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά την εβδομάδα που διανύσαμε, βρίσκοντας στήριξη στην αισιοδοξία της αγοράς για πρόοδο των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας. Ενόψει του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων ανώτερων αξιωματούχων στις αρχές Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον, οι δύο χώρες δείχνουν σημάδια καλής συνεργασίας τις τελευταίες ημέρες, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώνει αναβολή δύο εβδομάδων (στις 15 Οκτωβρίου) για την προγραμματισμένη επιβολή αυξημένων δασμών σε εισαγωγές από την Κίνα ύψους 250 δισ. δολαρίων, έπειτα από σχετικό αίτημα του προέδρου της, ενώ η Κίνα από την πλευρά της προχώρησε σε αύξηση των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από τις ΗΠΑ.

Επίσης, το ενδεχόμενο υιοθέτησης μιας πιο χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής από τη Γερμανία, οι περιορισμένες ανησυχίες για έξοδο του Η.Β. από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου, μετά την ψήφιση από το Κοινοβούλιο της χώρας σχετικής νομοθεσίας για αίτημα προς τους Ευρωπαίους παράτασης του Brexit (υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις), καθώς και το νέο ισχυρό πακέτο μέτρων από την ΕΚΤ για τη στήριξη της οικονομίας και την τόνωση του πληθωρισμού συνέβαλαν θετικά στη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. Στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την Πέμπτη, η ΕΚΤ αποφάσισε νέα μείωση 10 μ.β. στο επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, το οποίο βρέθηκε σε νέο ιστορικά χαμηλό -0,50%, ενίσχυσε το μήνυμα για τις προθέσεις της σχετικά με την περαιτέρω πορεία της νομισματικής πολιτικής της (forward guidance) και ανακοίνωσε την υιοθέτηση ενός κλιμακωτού επιτοκίου (tiering), ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στα μεγέθη των τραπεζών από τα ακόμα χαμηλότερα επιτόκια. Παράλληλα, ανακοίνωσε την επανεκκίνηση του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού από τον Νοέμβριο, ύψους 20 δισ. ευρώ τον μήνα, καθώς και βελτιωμένους όρους στην τρίτη στοχευμένη πράξη πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΤLTRO-ΙΙΙ), προκειμένου να μειωθεί το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες και να επεκταθεί η διάρκεια των δανείων.

Στις αγορές συναλλάγματος, ύστερα από προσωρινή πτώση σε επίπεδα κοντά στο 1,09 μετά την ανακοίνωση της νέας μείωσης στο επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ανέκαμψε σε επίπεδα κοντά στο 1,11, καταγράφοντας κέρδη περίπου 1% σε εβδομαδιαία βάση. Η στερλίνα ενισχύθηκε, αν και σε περιορισμένο βαθμό, επωφελούμενη από τις θετικές εξελίξεις όσον αφορά το Brexit. Στις αγορές ομολόγων, οι τιμές των αμερικανικών και γερμανικών τίτλων υποχώρησαν εν μέσω αισιοδοξίας για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Κίνας, με τα κέρδη που καταγράφηκαν αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ για μείωση του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων να αποδεικνύονται προσωρινά.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή