Σε υψηλό επτά ετών «σκαρφάλωσε» το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ

Σε υψηλό επτά ετών «σκαρφάλωσε» το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγάλη αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στις ΗΠΑ φέρνει σε δύσκολη θέση τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προεκλογικά είχε δεσμευθεί πως θα εκμηδένιζε το δημόσιο χρέος στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου. Σήμερα, όσο ο Τραμπ προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές του 2020, η δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ έχει επιδεινωθεί ραγδαία λόγω της φορολογικής μεταρρύθμισης αλλά και της αύξησης των δημοσίων δαπανών.

Στους 11 μήνες του τρέχοντος δημοσιονομικού έτους των ΗΠΑ, το οποίο ξεκινά αρχές Οκτωβρίου και λήγει τέλη Σεπτεμβρίου, το έλλειμμα στον προϋπολογισμό αυξήθηκε κατά 19% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Συγκεκριμένα, το δημοσιονομικό έλλειμμα στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 1,067 τρισ. δολάρια, αντανακλώντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2012. Τότε οι ΗΠΑ εξέρχονταν από την τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση, επισημαίνει η αμερικανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Business Insider.

Στην αναλυτική έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται πως οι δημόσιες δαπάνες, συμπεριλαμβανομένου του τομέα αμύνης, αυξήθηκαν κατά 7% στα 4,1 τρισ. δολάρια μέσα στο 11μηνο του δημοσιονομικού έτους. Παράλληλα, τα φορολογικά έσοδα περιορίστηκαν στα 3,1 τρισ. δολάρια, επιβεβαιώνοντας τους οικονομολόγους που είχαν προεξοφλήσει πως η φορολογική μεταρρύθμιση του Ντόνανλτ Τραμπ θα δημιουργούσε ένα κενό στον προϋπολογισμό που δεν θα αναπληρωνόταν από πουθενά αλλού. Βέβαια, όπως παρατηρεί το Business Insider, το έλλειμμα στον προϋπολογισμό μπορεί να μην υπερβεί το ένα τρισ. δολάρια μέχρι τα τέλη του τρέχοντος δημοσιονομικού έτους, διότι συνήθως οι δημοσιονομικές δαπάνες μειώνονται τον Σεπτέμβριο. Πάντως, σύμφωνα με την ανεξάρτητη επιτροπή σε θέματα προϋπολογισμού (Committee for Responsible Federal Budget), το δημοσιονομικό έλλειμμα θα έχει ξεπεράσει τα 2 τρισ. δολάρια μέχρι το 2028 με τη υφιστάμενη αναλογία δημόσιων εσόδων και δαπανών. 

Ο Τραμπ θεωρεί πως μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στη θητεία του είναι το νομοσχέδιο του 2017 όπου πρωταγωνιστούσε η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων αλλά και τα κίνητρα που έδωσε στις αμερικανικές πολυεθνικές για τον επαναπατρισμό κερδών. Αυτά τα μέτρα, όμως, δεν ευνόησαν τη δημιουργία ενός κύματος επενδύσεων στην πραγματική οικονομία, όπως προσδοκούσε ο Λευκός Οίκος. Αντίθετα, τα έσοδα από τη φορολόγηση των επιχειρήσεων συρρικνώθηκαν, καθώς η θετική επίδραση του νομοσχεδίου μειώθηκε από το πρώτο 12μηνο. Παράλληλα, οι αμερικανικές πολυεθνικές επαναπάτρισαν κεφάλαια που διατηρούσαν στο εξωτερικό αλλά τα επένδυσαν, κυρίως, στην επαναγορά μετοχών τους.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2016, ο Τραμπ είχε δηλώσει στη Washington Post πως θα εκμηδένιζε το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ που τότε κυμαινόταν στα 19 τρισ. δολάρια. Ομως, ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει η Ουάσιγκτον στο Πεκίνο έχει επηρεάσει αρνητικά το οικονομικό κλίμα στις ΗΠΑ. Εκτός των άλλων, ο Λευκός Οίκος έχει αναγκαστεί να παραχωρήσει δύο πακέτα στήριξης στους αγρότες που έχουν πληγεί από τα αντίποινα των Κινέζων στους δασμούς Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή