Τέλος στα 30ετή αμερικανικά ομόλογα

Τέλος στα 30ετή αμερικανικά ομόλογα

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρελθόν αποτελούν πλέον τα 30ετή ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. «Δεν χρειαζόμαστε το 30ετές ομόλογο για να ικανοποιήσουμε τις τρέχουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικής Χρηματοδότησης Πίτερ Φίσερ κατά την τακτική παρουσίαση των προσεχών εκδόσεων ομολόγων και εντόκων γραμματίων. Οι τίτλοι αυτοί αποτελούσαν επί σειρά ετών βασικό σημείο αναφοράς για την αγορά ομολόγων, καθώς ενσωματώνουν μέσα τους τις προσδοκίες και εκτιμήσεις για την πορεία των βασικών μεγεθών της οικονομίας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Βεβαίως παραμένουν σε κυκλοφορία οι 30ετείς τίτλοι προηγούμενων εκδόσεων.

Η ανακοίνωση της κατάργησης των νέων εκδόσεων έρχεται σε μια περίοδο που η αμερικανική κυβέρνηση αυξάνει τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό της για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν μετά την τρομοκρατική επίθεση που σχεδόν εκμηδένισε το δημοσιονομικό πλεόνασμα. «Η διαχείριση του δανεισμού του υπουργείου Οικονομικών, που είναι διαπραγματεύσιμος στην αγορά, πρέπει να προσαρμοστεί στην πιθανότητα εμφάνισης δημοσιονομικού ελλείμματος για το τρέχον οικονομικό έτος και ενδεχομένως και το επόμενο» είπε ο κ. Φίσερ, που προέβλεψε επιστροφή σε πλεόνασμα κατά «τα προσεχή έτη».

Αποτελεί ουσιαστικά τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, από την οποία γεννιέται ένα νέο τεράστιο ιδιωτικό επιχειρηματικό σχήμα παρότι το Δημόσιο θα αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο, μέσω των Ασφαλιστικών Ταμείων, κατέχοντας το 17% – 18% των μετοχών.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη, χθες το απόγευμα, οι κ. Καρατζάς και Κωστόπουλος επισκέφθηκαν τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Λουκά Παπαδήμο, ενώ ενήμερος για τις εξελίξεις ήταν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή