«Οχι» από LSE σε εξαγορά από το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ

«Οχι» από LSE σε εξαγορά από το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (LSE) ομόφωνα απέρριψαν την πρόταση εξαγοράς από το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ (ΗΚΕΧ), ύψους 32 δισ. στερλινών, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως προτιμούν να ολοκληρώσουν τη συμφωνία με την εταιρεία επεξεργασίας δεδομένων και αναλύσεων Refinitv. Η ματαίωση της δρομολογημένης εξαγοράς της Refinitiv από το LSE, έναντι  22 δισ. στερλινών, ήταν ένας από τους όρους που έθεσε το ΗΚΕΧ στην προσφορά του. 

Το LSE, όμως, δεν στάθηκε μόνον στην εξαγορά της Refinitiv, αλλά ανέφερε και άλλους λόγους για την απόρριψη της προσφοράς του ΗΚΕΧ. Τόνισε πως το χρηματιστήριο του Λονδίνου χαρακτηρίζει «εξαιρετικά ανεπαρκή» την αποτίμηση που του έδωσε το ΗΚΕΧ. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η «συνεχιζόμενη κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ» προκαλεί αβεβαιότητα στους μετόχους, εννοώντας τις διαδηλώσεις που συνεχίζονται στο Χονγκ Κονγκ από το καλοκαίρι. Οπότε, καταλήγει το LSE, «το διοικητικό συμβούλιο απορρίπτει ομόφωνα την υπό όρους προσφορά του ΗΚΕΧ και δεν βλέπει κανέναν λόγο για περαιτέρω διαβουλεύσεις, δεδομένων των θεμελιωδών ελαττωμάτων της». Η κατηγορηματική απόρριψη της προσφοράς του LSE για την προσφορά του ΗΚΕΧ σημαίνει πως το διοικητικό συμβούλιο δεν θα δεχθεί υψηλότερο τίμημα, αφήνοντας μόνον περιθώρια για μια επιθετική εξαγορά.  

Αν και η πολιτική ηγεσία του Χονγκ Κονγκ απέσυρε μόλις την περασμένη εβδομάδα το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που θα άνοιγε τον δρόμο για την έκδοση υπόπτων στην κινεζική ενδοχώρα, η πολιτική κατάσταση στην ημιαυτόνομη περιφέρεια παραμένει ασταθής. Οι συνθήκες που επικρατούν είναι δυσμενείς και για τις εταιρείες. Αρκετά στελέχη που εξέφρασαν δημόσια τη συμπαράστασή τους στους διαδηλωτές έχασαν τη δουλειά τους, ενώ επικρατεί μια ανησυχία για τη σφαίρα επιρροής του Πεκίνου σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Οπως είχε δηλώσει στο BBC ο Νιλ Γουίλσον, αναλυτής Markets.com, «η βρετανική κυβέρνηση ίσως να μην επιθυμεί να περάσει ένα τόσο ισχυρό σύμβολο του Σίτι του Λονδίνου και στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο σε ξένη ιδιοκτησία». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή