Η Σαουδική Αραβία «κόβει 50% την παραγωγή πετρελαίου» μετά τις επιθέσεις των Χούθι

Η Σαουδική Αραβία «κόβει 50% την παραγωγή πετρελαίου» μετά τις επιθέσεις των Χούθι

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οργάνωση των Χούθι στην Υεμένη ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) σε δύο εργοστάσια της σαουδαραβικής εταιρείας Aramco, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Ανατολική Επαρχία του βασιλείου, δήλωσε στο δίκτυο Al Mairah TV ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Οι Χούθι ανέπτυξαν 10 drones εναντίον των εγκαταστάσεων στο Αμπκάικ και το Χουράις και η οργάνωση ανακοίνωσε πως θα διευρύνει τις επιθέσεις της στη Σαουδική Αραβία, η οποία ηγείται ενός συνασπισμού που πολεμά εναντίον των Χούτι στην Υεμένη.

Η παραγωγή πετρελαίου και οι εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας φαίνεται ότι επηρεάστηκαν από τις επιθέσεις, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση.

Η Σαουδική Αραβία «κόβει 50% την παραγωγή πετρελαίου» μετά τις επιθέσεις των Χούθι-1

Μία μάλιστα από τις πηγές είπε ότι οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί η καθημερινή παραγωγή πετρελαίου 5 εκατ βαρελιών–σχεδόν η μισή σημερινή παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.

Η Saudi Aramco έχει τις μεταλύτερες εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου στον κόσμο και το μεγαλύτερο εργοστάσιο μερικής απόσταξης αργού πετρελαίου στο Αμπκάικ, στην ανατολική Σαουδική Αραβία. Το εργοστάσιο έχει δυνατότητα επεξεργασίας αργού πετρελαίου μεγαλύτερη των 7 εκατ βαρελιών την ημέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal» το Ριάντ αποφάσισε να περιορίσει κατά 50% την παραγωγή πετρελαίου, που σημαίνει ότι η καθημερινή τροφοδοσία της παγκόσμιας αγοράς θα μειωθεί κατά περίπου πέντε εκατομμύρια βαρέλια αργού. Έως τώρα δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

Η Σαουδική Αραβία «κόβει 50% την παραγωγή πετρελαίου» μετά τις επιθέσεις των Χούθι-2

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως το σουνιτικό βασίλειο θα προσπαθήσει να διατηρήσει τα επίπεδα ενεργειακών εξαγωγών χρησιμοποιώντας μέρος των αποθεμάτων του. Το Ριάντ είναι υπεύθυνο για το 10% της παγκόσμιας προμήθειας αργού και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως.

Το πετρέλαιο τύπου Brent, που αποτελεί δείκτη για την τιμολόγηση πολλών ποικιλιών, έκλεισε την εβδομάδα στα 60,22 δολάρια ανά βαρέλι. Είχε υποχωρήσει ελαφρώς τις προηγούμενες δύο ημέρες, αφότου έγινε γνωστή η απόλυση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, που ήταν γνωστός για την επιθετική πολιτική του προς το Ιράν.

Η τιμή του βαρελιού είναι κρίσιμη για την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας και άλλων πετρο-κρατών, και αποτελεί βαρόμετρο για την παγκόσμια οικονομία.

Η Σαουδική Αραβία «κόβει 50% την παραγωγή πετρελαίου» μετά τις επιθέσεις των Χούθι-3

Οι επιδρομές των drones έπληξαν την μονάδα επεξεργασίας του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Aramco στην περιοχή Αμπκάικ και στην πετρελαιοπηγή Χουράις, την δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας, όπως ανακοίνωσε το σαουδαραβικό υπουργείο Εσωτερικών μέσω Twitter.

Φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο εικονίζουν μεγάλες πυρκαγιές στην Χουράις. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο SPA οι φωτιές και στις δύο μονάδες έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Εκπρόσωπος των Χούθι δήλωσε πως 10 μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις, προειδοποιώντας μάλιστα το Ριάντ πως έπονται μεγαλύτερες και πιο επίπονες επιχειρήσεις.

Οι σημερινές επιδρομές, που έλαβαν χώρα τα ξημερώματα, αποτελούν το αποκορύφωμα των πυραυλικών και αεροπορικών επιδρομών των σιιτών ανταρτών στην Σαουδική Αραβία, η οποία ηγείται της σουνιτικής συμμαχίας στον πόλεμο στην Υεμένη.

Καταδικάζουν τις επιθέσεις οι ΗΠΑ

O πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτες» τις επιθέσεις εναντίον σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. 

Η Σαουδική Αραβία «κόβει 50% την παραγωγή πετρελαίου» μετά τις επιθέσεις των Χούθι-4

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σφόδρα τις σημερινές επιθέσεις από drones εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο Αμπκάικ και το Χουράις. Οι επιθέσεις αυτές εναντίον σημαντικών υποδομών θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές αμάχων, είναι απαράδεκτες και αργά ή γρήγορα θα έχουν ως αποτέλεσμα να χαθούν αθώοι άνθρωποι», ανέφερε η διπλωματική αποστολή επικαλούμενη τον πρεσβευτή Τζον Άμπιζαϊντ.

Με πληροφορίες από REUTERS, ΑΠΕ, ΣΚΑΪ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή