Στη γραμμή του Ντράγκι θα κινηθεί η Λαγκάρντ

Στη γραμμή του Ντράγκι θα κινηθεί η Λαγκάρντ

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κριστίν Λαγκάρντ, διάδοχος του Μάριο Ντράγκι στην ΕΚΤ, κατά πάσα πιθανότητα θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική και τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Παράλληλα, ο Φίλιπ Λέιν, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, δήλωσε χθες πως παραμένει αταλάντευτη η δέσμευση της ΕΚΤ να αυξήσει τον πληθωρισμό ώστε να εκπληρώσει την εντολή που της έχει ανατεθεί.

Λίγες ημέρες μετά την απόφαση της ΕΚΤ να ενεργοποιήσει ξανά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και να μειώσει στο -0,5% το επιτόκιο δανεισμού για τράπεζες, συνεχίζεται στην Ευρωζώνη η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ υποστηρικτών των υψηλών επιτοκίων δανεισμού και υποστηρικτών των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού. Μιλώντας στο Bloomberg, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι υπάρχουν «ισχυρά νομισματικά, οικονομικά και χρηματοπιστωτικά επιχειρήματα που υποδηλώνουν ότι η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα συνεχίσει λίγο πολύ στην ίδια γραμμή».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τάχθηκε την περασμένη Πέμπτη με την πλειοψηφία των εθνικών κεντρικών τραπεζιτών που υποστήριξε την πρόταση Ντράγκι για νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, ενώ αντίθετοι ήταν, μεταξύ άλλων, οι κεντρικοί τραπεζίτες Γερμανίας, Ολλανδίας, Γαλλίας και Αυστρίας. «Κάθε απόφαση έχει υπέρ και κατά, αλλά τα πλεονεκτήματα (που απορρέουν) από την ανάληψη δράσης τώρα υπερβαίνουν σε μεγάλο βαθμό το κόστος», είπε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας ήταν δικαιολογημένα εξαιτίας της αρνητικής οικονομικής προοπτικής που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη.

Οι αποφάσεις της περασμένης εβδομάδας «ήταν αναγκαίες, διότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ χαμηλός, οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για τον πληθωρισμό έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω και παραμένουν πολύ κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ και οι ρυθμοί ανάπτυξης δείχνουν σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης», ανέφερε. Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε και την έκκληση Ντράγκι «να αναλάβει τα ηνία η δημοσιονομική πολιτική», λέγοντας ότι τα κράτη-μέλη που έχουν το δημοσιονομικό περιθώριο θα πρέπει να παρέμβουν για το κοινό καλό.

Αταλάντευτη

Η ΕΚΤ είναι αταλάντευτη στη δέσμευση να αυξήσει τον πληθωρισμό και θα μπορούσε να πάρει και νέα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας, δήλωσε χθες και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν. Σύμφωνα με το Reuters περισσότερο από το ένα τρίτο των μελών του δ.σ. της ΕΚΤ ήταν αντίθετο με την πρόταση για επανάληψη της αγοράς ομολόγων ύψους 20 δισ. τον μήνα μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος της ΕΚΤ για πληθωρισμό «κάτω αλλά κοντά στο 2%». «Η εντολή της ΕΚΤ να διατηρεί τη σταθερότητα των τιμών είναι απόλυτη και το διοικητικό συμβούλιο είναι αταλάντευτο στη δέσμευση να επιτύχει τον στόχο για τον πληθωρισμό», είπε ο Λέιν στο Λονδίνο σύμφωνα με το Reuters. Παράλληλα, ο Λέιν είπε ότι η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα για «παρατεταμένη χρονική περίοδο» προτού εξαντλήσει το όριο που έχει θέσει η ίδια να μην αγοράζει πάνω από το 33% των κρατικών ομολόγων μιας χώρας.

Αναφερόμενος στη διάσταση απόψεων στο διοικητικό συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης, ο Λέιν τη χαρακτήρισε  «φυσιολογική», ενώ είπε πως θα ήταν ψέμα να μην αναφέρει ότι υπήρξαν πολλές απόψεις.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι μελλοντικά το δ.σ. θα μπορούσε να επανεξετάσει την απόφαση, αν και τα περισσότερα μέλη του δ.σ. συμφώνησαν πως είναι ανάγκη η ΕΚΤ να αναλάβει δράση.

Τα «γεράκια» θα πιέσουν

Κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την προηγούμενη Πέμπτη σημειώθηκε ανταρσία κατά του Ντράγκι, με τους κεντρικούς τραπεζίτες Γερμανίας, Ολλανδίας, Γαλλίας, Αυστρίας και αρκετούς ακόμη να υποστηρίζουν ότι η δέσμη μέτρων που παρουσίασε ο Ντράγκι είναι υπερβολική. Η αντίδραση περίπου του ενός τρίτου των μελών του Δ.Σ. προκαλεί αμφιβολίες για το κατά πόσον θα εξακολουθήσει η ΕΚΤ την ίδια πολιτική υπό την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αναλαμβάνει τα καθήκοντα της την 1η Νοεμβρίου. Οταν είχε αναλάβει πρόεδρος ο Μάριο Ντράγκι, είχε ανατρέψει αμέσως την πολιτική αύξησης των επιτοκίων δανεισμού που ακολουθούσε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ το 2011, όταν είχε αυξήσει δύο φορές τα επιτόκια δανεισμού παρά το γεγονός ότι η Ευρωζώνη όδευε προς ύφεση. Επιπλέον, η κληρονομιά Ντράγκι, δηλαδή η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης, θα μπορούσε να αμφισβητηθεί στο πλαίσιο της αναθεώρησης του στόχου της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό. Ο νέος Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Ρόμπερτ Χόλτσμαν υποστήριξε δημόσια την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΚΤ ίσως θα πρέπει να μειώσει τον στόχο για τον πληθωρισμό. «Γιατί θέλουμε να δαπανάμε πολλά χρήματα, ενέργεια, για να μετακινηθούμε από το 1,5% στο 2%, αν έχουμε σταθερότητα τιμών στο 1,5% με πολύ χαμηλότερο κόστος;», αναρωτήθηκε ο Χόλτσμαν την περασμένη Παρασκευή μιλώντας στο Bloomberg. Ισως επειδή το να αλλάζει κανείς τον στόχο που του έχει τεθεί όταν δεν καταφέρνει να τον πετύχει, δεν ενισχύει την αξιοπιστία ενός ατόμου ή μιας επιχείρησης, πολύ περισσότερο δε μιας κεντρικής τράπεζας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή