Οι μηδενικές αποδόσεις έχουν εξαγριώσει τους Γερμανούς καταθέτες

Οι μηδενικές αποδόσεις έχουν εξαγριώσει τους Γερμανούς καταθέτες

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Η άλλη πλευρά του νομίσματος της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ, βέβαια, είναι ότι τα επιτόκια δανεισμού για καταθέτες είναι ουσιαστικά μηδενικά ή αρνητικά εάν υπολογιστεί ο πληθωρισμός. Σε καμία άλλη χώρα της Ευρωζώνης δεν εμφανίζονται οι καταθέτες τόσο εξαγριωμένοι με τη μηδενική απόδοση που έχουν οι καταθέσεις τους όσο στη Γερμανία. Η ΕΚΤ έχει υιοθετήσει από το 2016 αρνητικό επιτόκιο δανεισμού για τις καταθέσεις των τραπεζών στην ίδια την κεντρική τράπεζα και την περασμένη εβδομάδα μείωσε ακόμη περισσότερο το επιτόκιο δανεισμού στο -0,5%. Οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής να μεταφέρουν αυτό το κόστος –υπολογίζεται στα 7,5 δισ. ευρώ τον χρόνο για το σύνολο των τραπεζών της Ευρωζώνης– στους καταθέτες. Ωστόσο, έχουν αρχίσει να χρεώνουν τις καταθέσεις εταιρειών άνω των 250.000 ευρώ και τις καταθέσεις ιδιωτών άνω των 500.000 ευρώ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς φάνηκε, στα τέλη Αυγούστου, να υιοθετεί την πρόταση του πρωθυπουργού της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ να απαγορευθεί στις τράπεζες να επιβάλλουν αρνητικά επιτόκια δανεισμού σε ασφαλισμένες καταθέσεις, δηλαδή μικρότερες των 100.000 ευρώ. Ωστόσο, μετά την αντίδραση της εποπτικής αρχής του γερμανικού χρηματοπιστωτικού τομέα (Bafin) που τάχθηκε κατά ενός τέτοιου μέτρου, ο Σολτς φαίνεται να εγκαταλείπει αυτό το σχέδιο, το οποίο θα είχε πιθανότατα πολλές νομικές περιπλοκές, και πλέον προειδοποιεί τις τράπεζες να μη γενικεύσουν την πρακτική των αρνητικών επιτοκίων δανεισμού στους λογαριασμούς καταθέσεων.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Σολτς είχε δηλώσει στην Passauer Neue Presse ότι «τα περισσότερα συμβόλαια που έχουν οι πελάτες με τις τράπεζες δεν επιτρέπουν σήμερα τέτοια τιμωρητικά επιτόκια δανεισμού, οπότε το πρόβλημα δεν είναι έντονο. Τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών είναι αρκετά σοφά ώστε να κατανοήσουν τι θα πυροδοτούσαν με τέτοια τιμωρητικά επιτόκια δανεισμού». Πολλές τράπεζες ενθαρρύνουν τους πελάτες τους να αρχίσουν να επενδύουν στο χρηματιστήριο, αν και βέβαια τέτοιου είδους επενδύσεις έχουν ρίσκο σε αντίθεση με έναν αποταμιευτικό λογαριασμό καταθέσεων. Το αποκορύφωμα της αντίδρασης σημαντικής μερίδας των Γερμανών στα μηδενικά επιτόκια καταθέσεων σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν η λαϊκίστικη εφημερίδα Bild είχε κυκλοφορήσει με φωτογραφία του Ντράγκι ως κόμη Δράκουλα και τίτλο «Ο Ντράγκι ρουφάει τις καταθέσεις μας». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή