Ανοδική κίνηση στις αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Ανοδική κίνηση στις αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης

Ανοδικά έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κυρίως χάρη στα κέρδη των μετοχών τραπεζών, ενώ στη Wall Street ο δείκτης S&P 500 απείχε ελάχιστα από νέο ιστορικό ρεκόρ λίγη ώρα πριν από το κλείσιμο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,6%, με τον τραπεζικό δείκτη της Ευρωζώνης να καταγράφει άνοδο κατά 2,4% μετά τρεις συναπτές πτωτικές συνεδριάσεις. Αιτία για την ενίσχυση των τραπεζών ήταν το γεγονός ότι την Τετάρτη το βράδυ η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) άφησε να εννοηθεί ότι δεν επείγεται να προχωρήσει σε νέα μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών μαζί με αυτές των εξορυκτικών εταιρειών και των αυτοκινητοβιομηχανιών έχουν κινηθεί ανοδικά τις τελευταίες εβδομάδες χάρη στα σημάδια αποκλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας και στις διαβεβαιώσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών ότι θα διατηρήσουν χαλαρή τη νομισματική τους πολιτική. «Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν μείνει πίσω και κοστολογούνται σχετικά φθηνά», λέει στο Reuters ο Τέουβε Μέβισαν, αναλυτής αγορών της Rabobank. Κατά τον ίδιο, θετική για τις μετοχές των τραπεζών ήταν και η ανακοίνωση της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα πως θα εξαιρέσει τμήμα των καταθέσεων των τραπεζών στην κεντρική τράπεζα από το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,6%, κυρίως χάρη στην άνοδο των τραπεζικών μετοχών, μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού. Τα χρηματιστήρια του Μιλάνου και της Μαδρίτης είχαν υψηλότερη απόδοση χθες από την ευρύτερη αγορά χάρη στο γεγονός ότι περιλαμβάνουν πολλές σημαντικές μετοχές. Ο δείκτης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε χθες με άνοδο 0,8% και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη έκλεισε με άνοδο 1,2%.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,55% ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,68%. Το ευρώ ενισχυόταν χθες βράδυ έναντι του δολαρίου κατά 0,23%, με την ισοτιμία στο 1,1054.

Ο S&P 500 βρισκόταν χθες βράδυ στις 3.012,98 μονάδες, απέχοντας ελάχιστα από το ρεκόρ των 3.027,89 μονάδων που είχε σημειώσει τον Ιούλιο.