Η Ρώμη ψάχνει 23 δισ. ευρώ για να μην αυξήσει τον ΦΠΑ το 2020

Η Ρώμη ψάχνει 23 δισ. ευρώ για να μην αυξήσει τον ΦΠΑ το 2020

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να αναθεωρήσει σημαντικά προς το χειρότερο την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας φέτος και του χρόνου, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 0,1% φέτος και στο 0,4% του χρόνου καθιστά πιο επιτακτική την υιοθέτηση επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής το 2020, τονίζει η Ρώμη.

Τον Απρίλιο, η προηγούμενη κυβέρνηση συνεργασίας του Κινήματος 5 Αστέρων και της Λέγκας είχε προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης 0,2% το 2019 και 0,8% το 2020. Οι νέες προβλέψεις, οι οποίες βασίζονται στην υπόθεση ότι δεν θα εφαρμοστεί διαφορετική πολιτική, θα αποτελέσουν το πλαίσιο εντός του οποίου θα διαμορφώσει η νέα κυβέρνηση των 5 Αστέρων, του Δημοκρατικού Κόμματος και του νέου κόμματος Italia Viva του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, τον προϋπολογισμό για το 2020. Η Ρώμη θα πρέπει να στείλει τον προϋπολογισμό στις Βρυξέλλες εντός του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters, ο νέος προϋπολογισμός αναμένεται να περιλαμβάνει μείωση φόρων και άλλα μέτρα που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, στοιχεία που θα οδηγήσουν σε αλλαγή της πρόβλεψης για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2020. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας προβλέπεται να διαμορφωθεί το 2020 στο 2,3% του ΑΕΠ από στόχο για έλλειμμα 2,04% το τρέχον έτος, σύμφωνα με πηγές από την ιταλική κυβέρνηση.

Παράλληλα υπάρχει το ενδεχόμενο για μικρή αλλαγή της πρόβλεψης για την ανάπτυξη το 2020, και το πιθανότερο είναι η νέα αναθεώρηση να «βλέπει» ανάπτυξη μόλις 0,3%, πρόβλεψη που περιλαμβάνει την αρνητική επίπτωση που θα έχει στην ιταλική οικονομία η αύξηση του ΦΠΑ από το 22% στο 25,2%.

Ωστόσο, και η νέα κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την αύξηση του ΦΠΑ λέγοντας ότι θα έπληττε την ήδη αδύναμη καταναλωτική δαπάνη και την εσωτερική ζήτηση. Βέβαια, προκειμένου να μην υπάρξει νέα μετωπική σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, η Ρώμη θα πρέπει να μειώσει δαπάνες ή να αυξήσει τα έσοδα της κατά 23 δισ. ευρώ το 2020, ώστε να ακυρώσει την αύξηση του ΦΠΑ χωρίς να υπάρχει αρνητική επίπτωση στο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Την Τρίτη, ο υφυπουργός Οικονομίας Αντόνιο Μιζιάνι είχε δηλώσει πως, αν δεν υπάρξει το 2020 αύξηση του ΦΠΑ, τότε η ανάπτυξη θα ενισχυθεί κατά 0,3% με 0,4%.

Τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προβλέψει ότι η ιταλική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,1% το 2019 και με ρυθμό 0,7% το 2020, το οποίο, αν επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει ότι η Ιταλία θα αναπτυχθεί με πιο αργό ρυθμό από κάθε άλλη οικονομία της Ε.Ε. και τα δύο χρόνια.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή