ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώση και έντονη ανησυχία στις ευρωπαϊκές αγορές

Πτώση και έντονη ανησυχία στις ευρωπαϊκές αγορές

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών βρέθηκε η κατάρρευση της Thomas Cook, τα στοιχεία ΡΜΙ Ευρωζώνης και Γερμανίας, καθώς και οι εξελίξεις στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας.

Λίγο πριν από το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρούσε 1,4%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωνε πτώση 0,7%, στο Παρίσι ο CAC έχανε 1%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 0,9%, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ 1,1%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρούσε κατά 1%. Αντιθέτως, κέρδη 8,6% για την τουριστική επιχείρηση TUI που ενισχυόταν λόγω της χρεοκοπίας της Thomas Cook.

Το κλίμα ωστόσο επιβαρύνεται ιδιαίτερα από τα απογοητευτικά στοιχεία ΡΜΙ της IHS Markit. H επιχειρηματική δραστηριότητα στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία συρρικνώθηκε για πρώτη φορά τα τελευταία εξίμισι χρόνια, τον Σεπτέμβριο. Οπως μεταδίδει το Reuters, η ύφεση στη μεταποίηση έγινε πιο βαθιά και η ανάπτυξη του τομέα υπηρεσιών έχασε τη δυναμική της. Ο σύνθετος ΡΜΙ της IHS Markit που αντιπροσωπεύει τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών υποχώρησε στις 49,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 51,7 τον Αύγουστο. Είναι η πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2013 που περνάει χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Οι αναλυτές ανέμεναν να υποχωρήσει στις 51,4 μονάδες. Η υποκατηγορία που αφορά τον κλάδο της μεταποίησης έκανε βουτιά στις 41,4 μονάδες, στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 10 ετών.

Στο εταιρικό μέτωπο κυριάρχησε, όπως ήταν αναμενόμενο, η χρεοκοπία της Thomas Cook. Η παλαιότερη ταξιδιωτική εταιρεία του κόσμου κατέρρευσε τη Δευτέρα, εγκλωβίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες ανά τον κόσμο και πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη εν καιρώ ειρήνης επιχείρηση επαναπατρισμού στην ιστορία της Βρετανίας, όπως μεταδίδει το Reuters.