Φόβοι Λαγκάρντ για επιβράδυνση της οικονομίας

Φόβοι Λαγκάρντ για επιβράδυνση της οικονομίας

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία πρόκειται να αναλάβει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις αρχές Νοεμβρίου, δήλωσε πως ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας είναι σήμερα η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία, η ανάπτυξη της οποίας κινδυνεύει να επιβραδυνθεί έως και 0,8% μέσα στο 2020. Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, η οποία έχει ήδη δεχθεί μεγάλο πλήγμα από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, δήλωσε πως η οικονομία δεν βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης παρά το ότι η κεντρική τράπεζα έχει εκφράσει φόβους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο Πέτερ Αλτμάιερ χαρακτήρισε «παλιομοδίτικα» τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και ισχυρίστηκε πως ανήκουν σε μια άλλη εποχή. Τόνισε πως τώρα αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια στη γερμανική οικονομία, η οποία είναι η 4η ισχυρότερη του κόσμου, από την επιδείνωση του κλίματος στο παγκόσμιο εμπόριο. Αντίθετα, η Λαγκάρντ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλον τον κόσμο, τονίζοντας πως η πρόβλεψη για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης κατά 0,8% είναι «ένα τεράστιο νούμερο». Σε συνέντευξη που έδωσε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, είπε πως «αυτό σημαίνει λιγότερες θέσεις εργασίας, μείωση των επενδύσεων και μεγαλύτερη αβεβαιότητα», με αποτέλεσμα να απλώνεται ένα τεράστιο μαύρο σύννεφο στην οικονομία.

Εδώ και καιρό η Γερμανία έχει δεχθεί κριτική για το οικονομικό μοντέλο της που στηρίζεται δυσανάλογα στις εξαγωγές, χωρίς να αντισταθμίζεται η εξάρτηση αυτή από την ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων ή της εγχώριας ζήτησης. Κάτω από την τρέχουσα συγκυρία, όμως, μεγαλώνει η ανάγκη για τη λήψη μέτρων στήριξης όπως αυτά που υιοθετήθηκαν όταν ξέσπασε η παγκόσμια ύφεση του 2009, ύψους 50 δισ. ευρώ. Στις αρχές της εβδομάδας δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία που έδειξαν πως η δραστηριότητα στον μεταποιητικό κλάδο στη Γερμανία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί εδώ και σχεδόν μία επταετία.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης υπευθύνων προμηθευτών (ΡΜΙ) διολίσθησε στις 41,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 43,5 μον. ένα μήνα πριν, παρατείνοντας την πτώση από τις 50 μον. που είναι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην αύξηση και στη συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας. Η πτώση του δείκτη ΡΜΙ στη Γερμανία διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας σε όλη την Ευρωζώνη. «Πιστεύω πως το εμπόριο –ή η απειλή που δέχεται το εμπόριο προς το παρόν– είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην παγκόσμια οικονομία», τόνισε η Λαγκάρντ στην εκπομπή «Squawk on the Street» του CNBC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή