ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βλέπουν ύφεση και αυξάνουν αποθέματα σε ρευστό οι πλούσιοι

Βλέπουν ύφεση και αυξάνουν αποθέματα σε ρευστό οι πλούσιοι

Η πλειονότητα των πλουσιότερων οικογενειών του κόσμου προβλέπει κάμψη της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς έως το 2020 και εξετάζει εναλλακτικά μέτρα και στρατηγικές για να περιορίσει πιθανές ζημίες, αυξάνοντας μεταξύ άλλων τα αποθέματα σε ρευστό. Παράλληλα, προβλέπουν πολύ χαμηλή πραγματική απόδοση των ομολόγων την ερχόμενη δεκαετία και συνωστισμό ιδιωτικών κεφαλαίων σε αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών.

Η έκτη ετήσια έρευνα της UBS και της εταιρείας συμβούλων Campden Wealth, στην οποία πήραν μέρος 360 φορείς διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας που επενδύουν τον πλούτο και διαχειρίζονται τις φορολογικές υποθέσεις των εύπορων οικογενειών, προσφέρει μια ματιά στον διακριτικό κόσμο των πλουσίων. Οι εταιρείες που διαχειρίζονται την περιουσία των πλουσίων γίνονται όλο και πιο υπολογίσιμη δύναμη στις παγκόσμιες αγορές, καθώς διαχειρίζονται πόρους ύψους 5,9 τρισ. δολαρίων. Οι 360 εταιρείες που πήραν μέρος στην έρευνα διαχειρίζονται κατά μέσον όρο περιουσιακά στοιχεία ύψους 917 εκατ. δολαρίων. «Τα οικογενειακά γραφεία είναι επιφυλακτικά σχετικά με τις γεωπολιτικές εντάσεις και υπάρχει η ευρέως διαδεδομένη αίσθηση πως βρισκόμαστε στο τέλος του τρέχοντος κύκλου της αγοράς», λέει η δρ Ρεμπέκα Γκουτς, διευθύντρια αναλύσεων στην Campden Wealth.

Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι το 55% των διευθυντών των οικογενειακών γραφείων προβλέπει ύφεση της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς έως το 2020. «Υπάρχει εντονότερη επιφύλαξη και φόβος σε σχέση με τη χρηματιστηριακή αγορά μεταξύ των πολύ πλούσιων επενδυτών», εξηγεί στο Bloomberg ο Τίμοθι Ο’Χάρα, πρόεδρος του Rockefeller Global Family Office. «Αυτό αναγκάζει περισσότερους ανθρώπους να εξετάζουν επενδύσεις σε μη εισηγμένες εταιρείες, εναλλακτικές επενδύσεις και μετρητά», προσθέτει. Σύμφωνα με την έρευνα, το 45% των διευθυντών των οικογενειακών γραφείων λέει πως επανεξετάζει την επενδυτική στρατηγική του για να διαχειριστεί πιθανά ρίσκα και το 42% για να εκμεταλλευτεί επενδυτικές ευκαιρίες. «Αν και το μέσο οικογενειακό γραφείο δεν έχει προχωρήσει σε συνολικές αλλαγές στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιό του, πολλά ενισχύουν τα αποθέματα ρευστού και προχωρούν σε απομόχλευση των επενδύσεών τους εν αναμονή αναταράξεων», εξηγεί η δρ Γκουτς της Campden Wealth. Ο Τζέφρι Γκούντλατς, επικεφαλής επενδύσεων στην DoubleLine Capital, δήλωσε νωρίτερα τον Σεπτέμβριο πως κατά τη γνώμη του οι πιθανότητες να σημειωθεί ύφεση της αμερικανικής οικονομίας πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020 ανέρχονται σε 75%. Την περασμένη εβδομάδα, ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη αναθεώρησε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας σε μόλις 2,9% για το 2019, ρυθμός που είναι ο χαμηλότερος από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Για τις ΗΠΑ, ο ΟΟΣΑ προχώρησε επίσης σε αρνητική αναθεώρηση και προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,4% το τρέχον έτος και ακόμη μεγαλύτερη επιβράδυνση, στο 2%, για το 2020.

Και αν οι πλουσιότερες οικογένειες ανησυχούν για την απόδοση των επενδύσεών τους τούς επόμενους μήνες, η πορεία τους τούς προηγούμενους δώδεκα μήνες ήταν κατώτερη του αναμενόμενου. Ο μέσος όρος της απόδοσης που πέτυχαν τα 360 οικογενειακά γραφεία ανήλθε στο 5,4%, σύμφωνα με τη UBS. Η έρευνα διενεργήθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου και δεύτερου τριμήνου του 2019. Η μέση απόδοση από επένδυση στις ανεπτυγμένες χρηματιστηριακές αγορές ανήλθε στο 2,1%, δηλαδή χαμηλότερη κατά 5,2 ποσοστιαίες μονάδες από το αναμενόμενο. Η μεγάλη απογοήτευση προήλθε από τις επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες χρηματιστηριακές αγορές, όπου η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο -1,1%, δηλαδή 10 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τις προσδοκίες. Η επένδυση με την υψηλότερη απόδοση ήταν σε μη εισηγμένες εταιρείες και η μέση απόδοσή της ανήλθε στο 16% για άμεσες επενδύσεις και στο 11% για επενδύσεις που έγιναν μέσω ταμείων. Πολύ καλή ήταν και η μέση απόδοση σε ακίνητα, που ανήλθε στο 9,4%. Μάλιστα, τα οικογενειακά γραφεία αύξησαν τις επενδύσεις τους σε ακίνητα κατά 2,1% και πλέον η αγορά ακινήτων αποτελεί κατά μέσον όρο το 17% του χαρτοφυλακίου των οικογενειακών γραφείων.