Γερμανία: H κυβέρνηση διασώζει με δάνειο θυγατρική της Thomas Cook

Γερμανία: H κυβέρνηση διασώζει με δάνειο θυγατρική της Thomas Cook

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δάνειο – «γέφυρα» ύψους 380 εκατομμυρίων ευρώ θα εγγυηθούν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η κυβέρνηση της Εσσης για την αεροπορική εταιρία Condor, τη γερμανική θυγατρική της Thomas Cook, ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ και η ίδια η εταιρεία.

Στο μεταξύ την αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς εκκαθάρισης ανακοίνωσε πριν από λίγο και η Thomas Cook GmbH, γερμανική μονάδα του βρετανικού ταξιδιωτικού ομίλου.

Ο γερμανικός αερομεταφορέας, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν κερδοφόρος, σκοπεύει να συνεχίσει κανονικά τα δρομολόγιά του, παρά τη χρεοκοπία της μητρικής βρετανικής εταιρίας και είχε ζητήσει κρατική βοήθεια προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί και να διατηρήσει τις περισσότερες από τις 5.000 θέσεις εργασίας του.

«Η Condor είναι κερδοφόρα επιχείρηση και επομένως η απόφασή μας βασίζεται σε οικονομικούς παράγοντες, όχι σε πολιτικά κριτήρια», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, τονίζοντας ότι η απόφαση συνεπάγεται ότι πολλοί από τους εργαζόμενους θα καταφέρουν να διατηρήσουν την θέση τους, αλλά και ότι 240.000 Γερμανοί θα μπορέσουν να επιστρέψουν χωρίς προβλήματα από τις διακοπές τους.

Σύμφωνα μάλιστα με τον υφυπουργό Οικονομίας Ούλριχ Νουσμπάουμ, η εταιρεία μπορεί πολύ σύντομα να εξυγιανθεί και να προσελκύσει επενδυτές, προκειμένου να αποπληρωθεί και το δάνειο.

Η απόφαση για την βοήθεια προς την Condor θα πρέπει, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κατόπιν, τα χρήματα θα εκταμιευθούν από την ομοσπονδιακή Τράπεζα Επενδύσεων KfW.

Το 50% της οικονομικής βοήθειας θα προέλθει από το κρατίδιο της Έσσης, όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρίας και οι περισσότερες θέσεις εργασίας της.

«Θα υποβάλουμε άμεσα αίτημα διαδικασίας προστασίας», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Condor Ραλφ Τέκεντρουπ, εξηγώντας ότι στόχος της εταιρίας είναι να προχωρήσει σε διαδικασίες εκκαθάρισης και οικονομικής αναδιάρθρωσης εν λειτουργία και με δική της διοίκηση, προκειμένου να αποφύγει την εμπλοκή στην υπόθεση της Thomas Cook, την οποία η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην διασώσει.

Οικονομική βοήθεια είχε λάβει το 2017 και η γερμανική αεροπορική εταιρία Air Berlin, η οποία οδηγήθηκε σε χρεοκοπία όταν ο βασικός της μέτοχος, η εταιρία Etihad, ανέστειλε την χρηματοδότησή της.

Η ομοσπονδία διέθεσε τότε δάνειο 150 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό η εταιρία να συνεχίσει να λειτουργεί και να βρει αγοραστή. Στο μεταξύ η Air Berlin, σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, έχει αποπληρώσει το σύνολο του δανείου της.

Την απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει οικονομικά την Condor χαιρέτισε το συνδικάτο Πιλότων «Cockpit», επισημαίνοντας ότι το δάνειο καθιστά εφικτό η εταιρία να παραμείνει «αυτόνομα κερδοφόρα» και να δημιουργήσει ανεξάρτητα την δική της προοπτική για το μέλλον.

«Γνωρίζουμε ότι αυτός ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος, αλλά διευκολύνεται από την συνεργασία της επιχείρησης, των συνδικάτων και της πολιτικής», δήλωσε ο Πρόεδρος της «Cockpit», Μάρκους Βαλ, ενώ η συνδικαλιστική οργάνωση Ver.di εξέφρασε την πεποίθηση ότι με το κρατικό δάνειο θα διασωθούν τουλάχιστον για την ώρα οι 5.000 θέσεις εργασίας της Condor.

Ικανοποίηση για την απόφαση της κυβέρνησης εξέφρασε και η Ομοσπονδία Οργανώσεων Προστασίας Καταναλωτή (VZBV).

«Το σημαντικό είναι η Condor να συνεχίσει να πετάει και έτσι να βοηθήσει εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες, αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους. Προϋπόθεση για την επιτυχία της προσπάθειας θα είναι ωστόσο η βοήθεια να αφορά αποκλειστικά την Condor και όχι την διαδικασία εκκαθάρισης της μητρικής Thomas Cook», δήλωσε εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας στην Handelsblatt και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε θέσπιση διαδικασίας εκκαθάρισης αεροπορικών εταιριών προκειμένου ενδεχόμενα προβλήματα να μην επηρεάζουν τους πελάτες τους.

Στο μεταξύ και η γερμανική θυγατρική της Thomas Cook ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα την αίτηση υπαγωγής της σε καθεστώς εκκαθάρισης στη Φρανκφούρτη, προκειμένου να αποφύγει την εμπλοκή της με τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την βρετανική μητρική εταιρία.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας, Στέφανι Μπερκ, αυτήν την ώρα καταβάλλονται προσπάθειες διευκόλυνσης του επαναπατρισμού των γερμανών τουριστών, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, την Υπηρεσία Ασφάλισης των Ταξιδιωτών, αλλά και με συνεργάτες στους τουριστικούς προορισμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή