ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με αρνητικό πρόσημο οι ευρωπαϊκές αγορές

me-arnitiko-prosimo-oi-eyropaikes-agores-2339206

Διαφορετική ήταν χθες η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από ό,τι στην αμερικανική αγορά, όπου η άμβλυνση των εντάσεων στο πεδίο του εμπορικού πολέμου μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας λειτούργησε θετικά για τους δείκτες και απέστρεψε την προσοχή των επενδυτών από την επικείμενη παραπομπή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Πριν από το κλείσιμο της αγοράς χθες το βράδυ στη Γουόλ ο Dow Jones είχε άνοδο 0,54% και 0,33% ο S&P 500. Τα χρηματιστήρια στη Γηραιά Ηπειρο έκλεισαν με απώλειες, διότι οι επενδυτές ανησυχούν για την πορεία της οικονομίας, ειδικά ενόσω οι δείκτες επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και προσδοκιών στη Γερμανία εξασθενούν. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκοί δείκτες περιόρισαν τη ζημία τους, που είχαν στην αρχή της συνεδρίασης.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση 0,58%, τα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου δεκαπενθημέρου, αλλά με λιγότερες από τις αρχικές απώλειες του 1,4%.

Ενας τομέας με απώλειες χθες στην Ευρώπη ήταν αυτός της τεχνολογίας με -1,2%. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με οριακή πτώση 0,02%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με – 0,59%, με – 0,79% ο CAC 40 στο Παρίσι, με – 0,51% στο Μιλάνο ο FTSE MIB και με – 0,36% ο IBEX στη Μαδρίτη.​​​​​​

Ενίσχυση 0,63% εμφάνισε το δολάριο ως προς τα άλλα μεγάλα νομίσματα, επωφελούμενο από την εξασθένηση της στερλίνας λόγω ανησυχιών για την πιθανή μη συντεταγμένη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις επικείμενες εκλογές. Το ευρώ αποδυναμώθηκε προς το δολάριο κατά 0,59% στο 1,0953 δολάριο. Το πετρέλαιο εμφάνισε κάμψη μετά τις δηλώσεις ότι η Σαουδική Αραβία αποκατέστησε ταχύτερα από το προγραμματισμένο την παραγωγή της. Το αργό Ν. Υόρκης υποχώρησε 2%, στα 56,13 δολάρια το βαρέλι.​​​​​​

Θετικά λειτούργησε στις ΗΠΑ η δήλωση Τραμπ πως η συμφωνία με την Κίνα μπορεί να συναφθεί νωρίτερα από το αναμενόμενο, αποσυμπιέζοντας τους επενδυτές που προβληματίζονται με την επικείμενη παραπομπή του. «Οι αγορές ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για μία συμφωνία με το Πεκίνο και τώρα που έχει εγκλωβιστεί το Κογκρέσο με την παραπομπή του προέδρου, μπορεί εν τω μεταξύ ο τελευταίος να ομονοήσει με την Κίνα, να ενισχύσει την παγκόσμια οικονομία το 2020 και αυτό να συνεκτιμηθεί στις προεδρικές εκλογές», παρατηρεί ο Τζέιμι Κοξ, συνεταίρος της Harris Financial Group.