ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοδικά η Ευρώπη, πιέσεις στη Γουόλ Στριτ

Ανοδικά η Ευρώπη, πιέσεις στη Γουόλ Στριτ

Γενική ευφορία επικράτησε χθες στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου ότι Ουάσιγκτον και Πεκίνο οδεύουν προς τη διευθέτηση της μεταξύ τους εμπορικής διαμάχης. Στην Ευρώπη, οι αισιόδοξες δηλώσεις υπερίσχυσαν του δυσοίωνου κλίματος που έχει καλλιεργήσει η έναρξη ερευνών με ενδεχόμενη την παραπομπή του προέδρου Τραμπ σε δίκη. Δεν φαίνεται, ωστόσο, να ισχύει το ίδιο στη Γουόλ Στριτ, που κινείτο πτωτικά από την αρχή της συνεδρίασης, καθώς η αμερικανική αγορά φαίνεται να συμπαρασύρεται πλήρως από το ενδεχόμενο παραπομπής του προέδρου σε δίκη.

«Ηταν μια καλή ημέρα για τις αγορές στην Ευρώπη, καθώς οι ανακοινώσεις ήταν ευοίωνες και από τις δύο πλευρές του εμπορικού πολέμου», σχολίασε ο Μάικλ Χιούζον, αναλυτής αγορών της CMC Markets.

Είχε προηγηθεί δήλωση του Αμερικανού προέδρου πως η εμπορική συμφωνία με την Κίνα  «μπορεί να έλθει νωρίτερα από όσο περιμένετε», αλλά και η ανακοίνωση της Ουάσιγκτον πως κατέληξε σε συμφωνία με την Ιαπωνία, που θα ανοίξει την αγορά της σε αγροτικά προϊόντα των ΗΠΑ αξίας 7 δισ. δολαρίων.

Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,61%, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης στο +0,44% και ο CAC 40 του Παρισιού στο +0,66%. Με κέρδη 0,73% έκλεισε, άλλωστε, και ο δείκτης FTSE MIB στην αγορά του Μιλάνου.

Οσον αφορά τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου, μολονότι δεν διαφαίνεται ακόμη προοπτική λύσης του δράματος του Brexit, σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη από όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, κλείνοντας με άνοδο 0,84%.

Δεδομένου ότι αποτελείται κυρίως από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, ο δείκτης είχε πάρει ώθηση από την υποχώρηση της στερλίνας στο 1,2334 δολ. Μεγάλη υποχώρηση σημείωσε η μετοχή της ολλανδικής τράπεζας ΑΒΝ Amro, που ανακοίνωσε ότι διερευνάται από τις ολλανδικές αρχές για πιθανή εμπλοκή της σε ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Την ίδια στιγμή, άλλωστε, σημειωνόταν για μια ακόμη φορά στροφή των επενδυτών στα ασφαλή καταφύγια των ομολόγων του αμερικανικού και του γερμανικού δημοσίου, με τις αποδόσεις των πρώτων να υποχωρούν πέντε μονάδες βάσης στο 1,69% και των δεύτερων κατά μία μ.β. στο 0,58%.