Αυξημένες απειλές βλέπει το ΔΝΤ

Αυξημένες απειλές βλέπει το ΔΝΤ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία θα αναλάβει επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) από τις αρχές Οκτωβρίου, ανακοίνωσε πως η παγκόσμια οικονομία θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο μεγαλύτερης επιβράδυνσης.

Τόνισε πως η ίδια θα βρεθεί στο τιμόνι του ΔΝΤ σε μια εποχή που επιβραδύνεται η ανάπτυξη, εντείνονται οι εμπορικές διαμάχες και το χρέος φθάνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, διεθνείς οργανισμοί και αναλυτές της αγοράς προειδοποιούν για τον κίνδυνο μιας νέας κρίσης στην παγκόσμια οικονομία.

Ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που επικρατεί για το Brexit, έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία. Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, η υποχώρηση της δραστηριότητας στον μεταποιητικό κλάδο της Γερμανίας και η υποχώρηση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ προκαλούν απότομες διακυμάνσεις στις αγορές και αναγκάζουν τις επιχειρήσεις να ματαιώσουν επενδύσεις.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Ντιουκ, το 53% των οικονομικών διευθυντών στις ΗΠΑ αναμένει πως θα παγιδευθεί η οικονομία σε ύφεση πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020. Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων προεξοφλούν ύφεση μέχρι τα τέλη του έτους στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου.

Στην Κίνα, παράλληλα, εκτιμάται πως η ανάπτυξη θα κινηθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα το γ΄ τρίμηνο από το 6,4% που καταγράφηκε το α΄ τρίμηνο και το 6,2% μέσα στο β΄ τρίμηνο. Σύμφωνα με την Μπεζ Βίβλο της Κίνας, η οποία αποτελεί μια αποτίμηση της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο, τα επίπεδα του χρέους έχουν επίσης αυξηθεί. «Σε εθνικό επίπεδο παρατηρείται πτώση των εσόδων, των κερδών και του όγκου των πωλήσεων», τονίζεται στην Μπεζ Βίβλο, που στηρίζει τα συμπεράσματά της σε περισσότερες από 3.300 επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή