ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Λαγκάρντ αναλαμβάνει μια διχασμένη ΕΚΤ

Η Λαγκάρντ αναλαμβάνει μια διχασμένη ΕΚΤ

Η φύση απεχθάνεται το κενό. Η τάση για κάλυψη των κενών μπορεί να αποδειχθεί πρόβλημα για τη νέα επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Στο Δ.Σ. της ΕΚΤ θα υπάρχει σύντομα νέο κενό μετά την παραίτηση της Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ.

Δεν δόθηκαν εξηγήσεις για την αποχώρηση της εκπροσώπου της Γερμανίας δύο και πλέον χρόνια προτού λήξει η θητεία της. Ελλείψει άλλης δικαιολογίας, είναι πολύ εύκολο να υποψιαστεί κανείς κάποιου είδους δυσφορία για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής που ανακοίνωσε προ δύο εβδομάδων ο απερχόμενος πρόεδρος Μάριο Ντράγκι. Σύμφωνα με πηγές του Reuters, σημαντικός αριθμός των στελεχών της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένης της Λοτενσλάγκερ, διαφώνησε με το πακέτο που προβλέπει νέο πρόγραμμα αγορών ομολόγων. Αν η παραίτηση οφείλεται σε διαφωνίες επί της πολιτικής της ΕΚΤ και όχι σε προσωπικούς λόγους, τότε η κ. Λαγκάρντ θα αντιμετωπίσει προβλήματα.

Πρώτα απ’ όλα με την αποχώρηση της Λοτενσλάγκερ θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να πειστεί η Γερμανία για την ορθότητα των επιλογών της ΕΚΤ. Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Γερμανίας έχει ήδη αντιδράσει στα μέτρα που ανακοίνωσε προσφάτως ο Ντράγκι: δημοσίευσε ένα φωτομοντάζ στο οποίο εμφανίζει τον Ιταλό επικεφαλής της Ευρωτράπεζας σαν δράκουλα. Το φωτομοντάζ συνοδευόταν από έναν τίτλο που αναφερόταν στον τρόμο των Γερμανών για τα αρνητικά επιτόκια. Για τη Λοτενσλάγκερ είναι καλύτερα να αποχωρήσει πριν από την 1η Νοεμβρίου οπότε αναλαμβάνει καθήκοντα η Λαγκάρντ.

Εχει προηγηθεί κι άλλος Γερμανός που έχει εγκαταλείψει την ΕΚΤ διαφωνώντας με την πολιτική της. Ηταν το 2011 όταν ο Γιούργκεν Σταρκ προέβαλε αντιρρήσεις στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και παραιτήθηκε από τη θέση του επικεφαλής των οικονομολόγων της τράπεζας. Η παραίτησή του δεν εμπόδισε βέβαια την ΕΚΤ να προχωρήσει σε σειρά μέτρων με στόχο την  τόνωση της οικονομίας.

Η μεγάλη διαφορά αυτή τη φορά είναι πως δεν διαφωνεί μόνον ένας. Εχουν πάρει αποστάσεις από τα μέτρα του Ντράγκι ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ο επίσης Γάλλος μέλος του Δ.Σ. Μπενουά Κερέ και ο διοικητής της Τράπεζας της Εσθονίας. Επικριτικός προς τα νέα μέτρα του Ντράγκι είναι, άλλωστε, ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Κλάους Κνοτ. Αν αθροιστούν οι πληθυσμοί των χωρών που εκπροσωπούν όλοι αυτοί, θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Η Λαγκάρντ θα χρειαστεί να επιστρατεύσει όλη την τέχνη της διπλωματίας για να πλοηγηθεί μέσα σε τόσο ταραγμένα ύδατα. Ακόμη κι αν το κάνει πάντως, οι διχογνωμίες που έχουν εκδηλωθεί πριν από την άφιξή της στην τράπεζα πιθανώς να μειώσουν τα περιθώρια ελιγμών που θα έχει στο μέλλον.