Στο στόχαστρο των ολλανδικών αρχών η ABN Amro

Στο στόχαστρο των ολλανδικών αρχών η ABN Amro

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ABN Amro βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο ερευνών για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος από τις ολλανδικές εισαγγελικές αρχές, με τον υπουργό Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα της χώρας να χαρακτηρίζει «άκρως ανησυχητικές» τις εξελίξεις αυτές. Οι Αρχές ισχυρίζονται πως η ΑΒΝ Amro δεν ανέφερε, ούτε καν έλεγξε η ίδια, ύποπτες συναλλαγές επί σειράν ετών. Μετά την είδηση, η μετοχή της υποχώρησε σχεδόν κατά 10% μολονότι ο τραπεζικός όμιλος, το 56% του οποίου ελέγχεται από το ολλανδικό κράτος, δηλώνει πως οι έρευνες αυτές δεν θα επηρεάσουν την οικονομική της κατάσταση.

Αναλυτές της αγοράς κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις για το ύψος ενός συμβιβασμού, με γνώμονα το πρόστιμο-ρεκόρ των 900 εκατ. ευρώ που πλήρωσε πέρυσι η επίσης ολλανδική ING. «Είναι ξεκάθαρα μια ανησυχητική εξέλιξη για τη μετοχή καθώς κλιμακώνονται οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. Δεν είναι πια βέβαιη η καταβολή μερίσματος», αναφέρεται σε έκθεση αναλυτών της Barclays. Η επιφυλακτικότητα των μετόχων για την  Danske Bank αντανακλάται στην πτώση της μετοχής της κατά 40% από το υψηλό των 28 ευρώ που είχε καταγραφεί στις 12 Ιανουαρίου.

Η ABN Amro δεν είναι η μόνη τράπεζα της Ευρώπης που διερευνάται για ύποπτες συναλλαγές που συσχετίζονται με το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Παρόμοια σκάνδαλα έχουν ξεσπάσει τον τελευταίο χρόνο εις βάρος της δανέζικης Danske Bank και της γερμανικής Deutsche Bank, ενώ έρευνες διεξάγονται εις βάρος των σουηδικών Swedbank και SEB.

Οι αρμόδιες αρχές στη Φρανκφούρτη επιβεβαίωσαν μία εβδομάδα πριν πως διερευνούν τον ρόλο της Deutsche Bank ως μεσάζοντος στη μεταφορά «μαύρου» χρήματος από την Danske Bank στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους New York Times. Οι εισαγγελικές αρχές της Ολλανδίας υποψιάζονται δε πως η ABN Amro συμμετείχε σε ένα ευρύτερο δίκτυο ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος που προέρχονταν από τη Ρωσία. Από τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ολλανδία μέχρι σήμερα, πάντως, υπολογίζεται πως ξεπλένονταν περίπου 13 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από τη χώρα την περίοδο 2004-2014, αντανακλώντας το 2% του ΑΕΠ της, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Από το παράρτημα που διέθετε η Danske Bank στην Εσθονία, το οποίο έχει πια κλείσει, διοχετεύονταν τεράστια κεφάλαια αμφιβόλου προέλευσης από τη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη. Αν και η ίδια η δανέζικη τράπεζα δεν μπορεί να προσδιορίσει το ύψος των ύποπτων συναλλαγών που πραγματοποιούνταν από το εσθονικό υποκατάστημα, υπολογίζεται πως οι ροές των κεφαλαίων ανέρχονταν στα 200 δισ. ευρώ, προσεγγίζοντας το μέγεθος του ΑΕΠ της Δανίας. Μία εβδομάδα πριν, μάλιστα, έγινε γνωστή η αυτοκτονία του πρώην διευθύνοντος συμβούλου στο υποκατάστημα της Danske Bank στην Εσθονία, Αϊβαν Ρέχε. Αν και δεν του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για κάποιο ποινικό αδίκημα, ήταν επικεφαλής της Danske Bank στην Εσθονία την περίοδο 2007-2015, όταν δηλαδή λάμβανε χώρα το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Ερευνες διεξάγονται, επίσης, εις βάρος της Swedbank από τις αρμόδιες αρχές της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Δύο υψηλόβαθμα στελέχη της σουηδικής τράπεζας αναγκάστηκαν να υποβάλουν την παραίτησή τους καθώς φαίνεται πως πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές από το υποκατάστημα στη Νέα Υόρκη που συνδέονται με πολιτικούς από την Ουκρανία οι οποίοι κατηγορούνται για διαφθορά, Ρώσους επιχειρηματίες, εξωχώριες εταιρείες, αλλά και τράπεζες στην Ουκρανία και στην Κύπρο. Τέλος, οι Αρχές στη Σουηδία διερευνούν συναλλαγές της SEB για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή