Ανοδος για τα κυβερνητικά ομόλογα, απώλειες για το ευρώ

Ανοδος για τα κυβερνητικά ομόλογα, απώλειες για το ευρώ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες την εβδομάδα που διανύσαμε, καθώς η επίσημη έρευνα του Κογκρέσου για πιθανή παραπομπή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ –έπειτα από καταγγελίες για ενέργειές του οι οποίες φέρεται πως υπονόμευσαν την εθνική ασφάλεια και παραβίασαν το Σύνταγμα των ΗΠΑ– ενίσχυσε τις ανησυχίες στην αγορά. Στο μεταξύ, η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενδέχεται να άρει την εξαίρεση (waiver) των αμερικανικών εταιρειών που τους επιτρέπει να πραγματοποιούν συναλλαγές με τον κινεζικό κολοσσό των τηλεπικοινωνιών Huawei να μειώνουν τις προσδοκίες για μια εμπορική συμφωνία στο άμεσο μέλλον. Εντούτοις, το επενδυτικό κλίμα βελτιώθηκε ελαφρώς την Παρασκευή έπειτα από δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi ότι οι ΗΠΑ έδειξαν καλή θέληση, αίροντας προσωρινά μέρος των αυξήσεων στους δασμούς και ότι η Κίνα από την πλευρά της είναι πρόθυμη να προβεί σε περισσότερες αγορές αμερικανικών προϊόντων.

Στις αγορές κυβερνητικών ομολόγων, οι αποδόσεις κινήθηκαν πτωτικά σε εβδομαδιαία βάση, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας και αδύναμων προοπτικών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου υποχώρησε σε χαμηλό δύο εβδομάδων -0,622% την Τετάρτη, προτού ενισχυθεί μερικώς στην περιοχή του -0,578% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή. Η πτώση του προκαταρκτικού σύνθετου δείκτη Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) της Ευρωζώνης στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2013 (στις 50,4 μονάδες το Σεπτέμβριο από 51,9 τον Αύγουστο) και η υποχώρηση του αντίστοιχου γερμανικού δείκτη κάτω από το όριο του 50,0 (που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση) για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2013 αύξησαν τις ανησυχίες για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Επιπροσθέτως, οι προσδοκίες για τις εξαγωγές στη Γερμανία –σύμφωνα με τον δείκτη Ifo– υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο στο χαμηλότερο σημείο από το 2009, αποτελώντας μία ακόμη ένδειξη της αδύναμης εξωτερικής ζήτησης και της αυξημένης αβεβαιότητας. Σε αυτό το περιβάλλον, το δολάριο ΗΠΑ κινήθηκε ανοδικά, με την ισοτιμία ευρώ/δολάριο να διαπραγματεύεται στην περιοχή του 1,0903 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2017.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή