ΗΠΑ: Το 10% του ΑΕΠ ο κλάδος Διαδικτύου

ΗΠΑ: Το 10% του ΑΕΠ ο κλάδος Διαδικτύου

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κλάδος του Διαδικτύου και οι εντός αυτού δραστηριότητες αναπτύσσονται πολύ γρήγορα, συνεισφέροντας ολοένα και περισσότερα στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών. Την παρελθούσα χρονιά, το μερίδιό του στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας διαμορφώθηκε στο 10% ή στα 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, όταν πριν από πέντε χρόνια έφθανε το 6%, σύμφωνα με την Ενωση Διαδικτυακών Επιχειρήσεων, στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ πολλών άλλων, οι Amazon, Facebook, Alphabet (μητρική της Google), Twitter, Uber κ.ά. Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία αυτά για τον δυναμικό αντίκτυπο των διαδικτυακών επιχειρήσεων στην αμερικανική οικονομία δίνονται στη δημοσιότητα ακριβώς τη στιγμή που εντείνεται η κριτική εις βάρος τους και ακούγονται φωνές που ζητούν τη διάσπαση αυτών των μεγάλων ομίλων, διότι έχουν πλέον τεράστια εξουσία στα χέρια τους με τον έλεγχο υπερβολικά μεγάλου όγκου δεδομένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών Αναλύσεων των ΗΠΑ, το Διαδίκτυο αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο κλάδο μετά τα ακίνητα, το δημόσιο και τη μεταποίηση – η τελευταία συμμετέχει στο ΑΕΠ με 2,3 τρισ. δολάρια. Εχει δημιουργήσει 6 εκατομμύρια άμεσες θέσεις εργασίας, δηλαδή το 4% του συνόλου στη χώρα, και 13 εκατομμύρια έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ οι κεφαλαιακές του δαπάνες ανέρχονται σε 64 δισ. δολάρια. Οι εργαζόμενοι στην ψηφιακή οικονομία το 2017 αποκόμισαν κατά μέσον όρο 132.223 δολάρια τον χρόνο έναντι του μέσου όρου των 68.506 δολαρίων στο σύνολο της οικονομίας. Τέλος, ο ανώτατος οικονομολόγος της Ενωσης Διαδικτυακών Επιχειρήσεων, Κρίστοφερ Χούτον, αναφέρει στο Reuters ότι ο κλάδος του Διαδικτύου δημιουργεί θέσεις εργασίας σε όλους τους κλάδους της αμερικανικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή