ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεράστιες ζημίες από τη χρεοκοπία της Thomas Cook

terasties-zimies-apo-ti-chreokopia-tis-thomas-cook-2339774

Σε ιλιγγιώδη ποσά φαίνεται να ανέρχεται το άμεσο κόστος από την κατάρρευση της Thomas Cook, καθώς μόνον για τη βρετανική κυβέρνηση και τον κρατικό φορέα που καλύπτει ασφαλιστικά τις τουριστικές ειχειρήσεις θα υπερβεί τα 500 εκατ. στερλίνες, ποσό αντίστοιχο περίπου των 563 εκατ. ευρώ. Αναμένεται, όμως, να αποδειχθεί δυσβάσταχτο για τις πιστώτριες τράπεζες και τους ομολογιούχους του ιστορικού τουριστικού ομίλου, που θα χάσουν δισεκατομμύρια.

Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, για την κυβέρνηση της Βρετανίας ο λογαριασμός αφορά κυρίως τον επαναπατρισμό όσων Βρετανών βρέθηκαν «εγκλωβισμένοι» σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς εξαιτίας της πτώχευσης. Εχει ήδη ανακοινώσει τις εκτιμήσεις της πως θα της κοστίσουν περίπου 472 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις σε Βρετανούς πολίτες για τις κρατήσεις που έχουν κάνει για τις μελλοντικές τους διακοπές μέσω της Thomas Cook αλλά και τις αποζημιώσεις σε ξενοδοχεία που υπέστησαν ζημίες ή απλώς πληρωμές της Thomas Cook που εκκρεμούν. Δεδομένου, άλλωστε, πως έχει επιστρατεύσει 1.000 πτήσεις αεροσκαφών για τον επαναπατρισμό των πελατών της Thomas Cook, υπολογίζει πως η διαδικασία θα έχει κόστος της τάξης των 100 εκατ. στερλινών, ποσό περίπου αντίστοιχο των 112,5 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά υπερβαίνουν σαφώς τα κεφάλαια που διαθέτει το ασφαλιστικό ταμείο του κλάδου των ταξιδιωτικών εταιρειών. Σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς, τα κεφάλαια του ασφαλιστικού φορέα δεν υπερβαίνουν τα 570 εκατ. στερλίνες, ποσό αντίστοιχο των 642 εκατ. ευρώ.

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται, παράλληλα, τις εκτιμήσεις της εταιρείας AlixPartners, σύμφωνα με την οποία οι πιστώτριες τράπεζες και οι ομολογιούχοι του τουριστικού ομίλου ενδέχεται να αναγκαστούν να διαγράψουν το σύνολο των ποσών που τους οφείλει. Στην περίπτωση αυτή οι πιστώτριες τράπεζες της Thomas Cook, στις οποίες συγκαταλέγονται οι κολοσσοί των Barclays, Morgan Stanley, UniCredit, Credit Suisse και Royal Bank of Scotland, ενδέχεται να διαγράψουν συνολικά πάνω από 1,8 δισ. στερλίνες, ποσό αντίστοιχο των 2 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τους ομολογιούχους της, αναμένεται να χάσουν συνολικά από 900 εκατ. έως 1 δισ. στερλίνες, εν ολίγοις ποσά που υπερβαίνουν το ένα δισ. ευρώ. Στη διάρκεια της εβδομάδας, άλλωστε, η μεγαλύτερη τράπεζα της Νορβηγίας, η DNB, ανακοίνωσε ότι διέγραψε ήδη 100,6 εκατ. ευρώ εξαιτίας της πτώχευσης της Thomas Cook. Επίσης, η Lloyds είχε στα αποτελέσματα εξαμήνου πρόβλεψη για ενδεχόμενες ζημίες εξαιτίας της έκθεσή της στην Thomas Cook.

Σημειωτέον ότι σε ιδιωτικές συζητήσεις που διέρρευσαν στον βρετανικό Τύπο, στελέχη της Thomas Cook έχουν κατηγορήσει τις πιστώτριες τράπεζες ότι δε μερίμνησαν επαρκώς για να αποτρέψουν την κατάρρευση του τουριστικού ομίλου και εν ολίγοις ότι δεν τον βοήθησαν να επιβιώσει όταν βρίσκονταν σε εξέλιξη οι συνομιλίες για την αναδιάρθρωσή του. Στο μεταξύ, μέλη του βρετανικού Κοινοβουλίου ανακοίνωσαν την έναρξη ερευνών για τους λόγους της κατάρρευσης. Οι έρευνες θα επικεντρωθούν, πάντως, στο σκέλος της κακοδιαχείρισης, των λογιστικών μεθόδων που χρησιμοποιούσε ο όμιλος, στις δυσθεώρητες αμοιβές και στα μπόνους στα στελέχη του, αλλά και στον ρόλο των ορκωτών λογιστών στην υπόθεση.