Ιταλικός προϋπολογισμός με αύξηση ελλείμματος

Ιταλικός προϋπολογισμός με αύξηση ελλείμματος

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού δοκιμάζει τα όρια των Βρυξελλών αυξάνοντας ελαφρώς τις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2020 στο 2,2%, από 2,1%, του ΑΕΠ και μειώνοντας τις προσδοκίες για ανάπτυξη στο 0,6% του ΑΕΠ, από 0,8%, όπως προέβλεπε τον Απρίλιο.

Προκειμένου να συμμορφωθεί στους ευρωπαϊκούς κανόνες, η κυβέρνηση συνεργασίας του Κινήματος 5 Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) επρόκειτο να αυξήσει από 1η Ιανουαρίου τον ΦΠΑ, γεγονός που ενδεχομένως επιβάρυνε περαιτέρω την ανάπτυξη της χώρας. Προσπαθώντας να αποφύγει την προγραμματισμένη αύξηση του ΦΠΑ, επιχειρεί να αποταμιεύσει περίπου 23 δισ. ευρώ και συνεπώς αναθεώρησε τις προβλέψεις της για το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με το πρώτο σχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο εγκρίθηκε τη Δευτέρα από το υπουργικό συμβούλιο, το διαρθρωτικό έλλειμμα αναμένεται να αυξηθεί στο 1,4% του ΑΕΠ το 2020, από 1,2% το 2019. Οι ευρωπαϊκοί κανόνες, παρ’ όλα αυτά, επιβάλλουν τη σταδιακή μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος, εξ ου και οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά την εξέλιξή του. Ταυτόχρονα, η νέα κυβέρνηση θέλει να αποφύγει μια νέα σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, όπως είχε συμβεί στο τέλος του 2018. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι δήλωσε τη Δευτέρα ότι ελπίζει να προχωρήσει σε «εποικοδομητικό διάλογο» με την Ευρώπη σχετικά με τον προϋπολογισμό.

Το ιταλικό χρέος, που κατατάσσεται δεύτερο στην Ευρωζώνη, μετά της Ελλάδας, προβλέπεται πως θα διαμορφωθεί φέτος στο 135,7%, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό για τη χώρα, ενώ το 2020 αναμένεται πως θα μειωθεί στο 135,2% του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή