Η χρήση των ρομπότ ρίχνει τους μισθούς στις ΗΠΑ

Η χρήση των ρομπότ ρίχνει τους μισθούς στις ΗΠΑ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O αυτοματισμός έχει ήδη πλήξει τους μισθούς των εργαζομένων και τους αποτρέπει να διεκδικήσουν αυξήσεις από τον φόβο μην τυχόν αντικατασταθούν από μηχανές, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Σαν Φρανσίσκο. Οι μισθοί των εργαζομένων στις ΗΠΑ αντανακλούν στο 56% του εθνικού εισοδήματος των ΗΠΑ από το 63% που ίσχυε το 2000, κάτι που αποδίδεται στην αύξηση της χρήσης ρομπότ και άλλων τεχνολογικών καινοτομιών στην μεταποίηση. Οπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι Σίλβαν Λεντούκ και Ζενγκ Λίου της Fed στο Σαν Φρανσίσκο, «οι επιχειρήσεις έχουν σήμερα περισσότερες επιλογές για την αυτοματοποίηση θέσεων εργασίας». Προσθέτουν δε πως «με τις ραγδαίες εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στη ρομποτική και στην τεχνητή νοημοσύνη, οι μηχανές μπορούν να εκτελούν περισσότερες λειτουργίες που μόλις λίγα χρόνια πριν αναλάμβαναν εργαζόμενοι».

Εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης της νέας τεχνολογίας στον χώρο εργασίας, οι εργαζόμενοι διστάζουν να ζητήσουν υψηλότερους μισθούς διότι φοβούνται μήπως αντικατασταθούν από ρομπότ, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Επίσημα στοιχεία δείχνουν πως οι πραγματικοί μισθοί στις ΗΠΑ, κατά μέσον όρο,  έχουν λίγο έως πολύ την ίδια αγοραστική δύναμη κατά τη διάρκεια της τελευταίας 40ετίας. Ερευνα του Pew Research Center έδειξε πως ακόμη και οι αυξήσεις που έχουν δοθεί αφορούν τα υψηλότερα μισθολογικά στρώματα. Τα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί στη δημοσιότητα διάφορες δυσοίωνες έρευνες για τις επιπτώσεις της ρομποτικής και του αυτοματισμού στην αγορά εργασίας. Τον περασμένο Αύγουστο, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, Αντι Χάλνταν, προειδοποίησε πως τα ρομπότ μπορεί να οδηγήσουν στην κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας στη Βρετανία, αναφέρει το BBC σε σχετικό άρθρο για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Κάποιες έρευνες, ωστόσο, είναι αισιόδοξες διότι προβλέπουν, παράλληλα, τη δημιουργία νέων επαγγελματιών από την επέκταση του αυτοματισμού. Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), αν και αναμένεται να καταργηθούν 75 εκατ. θέσεις εργασίας μέχρι το 2022, θα δημιουργηθούν 133  εκατ. νέες μέχρι τότε. Το WEF υποστηρίζει πως η χρήση ρομπότ και αλγόριθμων μπορεί να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγικότητα σε υφιστάμενα επαγγέλματα και να δημιουργήσει νέα εντός των επόμενων ετών. Τον Ιούλιο, η PwC προέβλεψε πως η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας που θα καταργηθούν λόγω ραγδαίας τεχνολογικής προόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή