Διόρθωση στις αγορές μετά τις απώλειες της Τετάρτης

Διόρθωση στις αγορές μετά τις απώλειες της Τετάρτης

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανομοιογενής ήταν η εικόνα, χθες, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με ορισμένους δείκτες να κλείνουν με απώλειες και άλλους με σχετική άνοδο, δεδομένου ότι οι επενδυτές προβληματίστηκαν με τα τελευταία στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας για τη δραστηριότητα στον κλάδο παροχής υπηρεσιών. Εξίσου προβληματίστηκαν και με τη στάσιμη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη. Εντούτοις, το ηθικό τους χθες αναπτερώθηκε. Οι δασμοί των 7,5 δισ. δολαρίων, που επιτρέπει ο ΠΟΕ να επιβάλουν οι ΗΠΑ στην Ε.Ε. λόγω των επιδοτήσεών της στην Airbus, δεν ήταν τόσο απειλητικοί όσο αρχικά εκλήφθηκαν. Οι δασμοί καλύπτουν ευρεία γκάμα αγαθών από τα γαλλικά κρασιά και τα αεροπλάνα, μέχρι το σκωτσέζικο ουίσκι και τα ιταλικά τυριά.

Στη Γηραιά Ηπειρο, συγκεκριμένα, οι τιμές των μετοχών των εταιρειών που πλήττονται από τους δασμούς, χθες εμφάνισαν άνοδο, αντισταθμίζοντας τις μεγάλες απώλειες της Τετάρτης, όταν δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του ΠΟΕ. Με μια πιο προσεκτική ανάγνωση των ειδών στα οποία θα επιβληθούν δασμοί, φάνηκε πως η βλάβη θα είναι περιορισμένη, ενώ ορισμένα προϊόντα εξαιρούνται. Οι τιμές των μετοχών των Airbus, LVMH, Remy Cointreau και Ρernod είχαν άνοδο από 0,8% έως και 6,4%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600, που έκλεισε με -3% την Τετάρτη, χθες ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με οριακή απώλεια 0,02%. Στην αμερικανική αγορά πριν από το κλείσιμο ο δείκτης Dow Jones και ο S&P 500 σημείωναν άνοδο με 0,27% και 0,61% αντιστοίχως.

Η δημοσιοποίηση οικονομικών στοιχείων, που αποτυπώνουν μια κάποια εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, ενδεχομένως να αναθερμάνει προσδοκίες για νέα μείωση επιτοκίων από τη Fed. Οπως παρατηρεί ο Κιμ Φόρεστ, επικεφαλής επενδύσεων στο Bokeh Partners, «η κατάσταση θυμίζει πολύ την αντίστοιχη μετά την κρίση του 2008, όταν δημοσιοποιούνταν δυσμενή στοιχεία και εκδηλωνόταν αγοραστικό ενδιαφέρον στην αγορά λόγω ελπίδων για μείωση επιτοκίων». Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,63% και ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη με -0,11%, στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,30% και με 0,06% ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενώ η Φρανκφούρτη ήταν κλειστή. Ο δείκτης του δολαρίου ως προς ένα «καλάθι» άλλων ισχυρών νομισμάτων υποχώρησε 0,3%, ενώ  το ευρώ προς το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% σε 1,0984 δολάρια. Τέλος, το αργό Ν. Υόρκης είχε κάμψη 1% στα 52,12 δολάρια το βαρέλι λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την πορεία της ζήτησης για «μαύρο» χρυσό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή