Προεκλογική δέσμευση του Αντόνιο Κόστα για δημοσιονομική πειθαρχία

Προεκλογική δέσμευση του Αντόνιο Κόστα για δημοσιονομική πειθαρχία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα σκοπεύει να κερδίσει τις εθνικές εκλογές αυτήν την Κυριακή, με την υπόσχεση πως η χώρα δεν θα παρεκκλίνει από το μονοπάτι της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Είναι μια ασυνήθιστη υπόσχεση από πολιτικούς, οι οποίοι συνήθως δεσμεύονται για τη χορήγηση επιδομάτων και τη μείωση φόρων στο πλαίσιο μιας επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής. Προς το παρόν, το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλιστών προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Αν και οι ειδικοί θεωρούν δύσκολη την κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας, οι Σοσιαλιστές αναμένεται να αυξήσουν τις έδρες τους στο Κοινοβούλιο.

Προ τετραετίας, η κυβέρνηση μειοψηφίας του Κόστα αποκατέστησε μισθούς και συντάξεις από τις μειώσεις που είχαν εφαρμόσει οι προκάτοχοι της, ικανοποιώντας τις τότε προεκλογικές δεσμεύσεις της. Παράλληλα, όμως, κατάφερε να αντεπεξέλθει στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., εξασφαλίζοντας μια λεπτή αλλά χρυσή ισορροπία ανάμεσα στην εγχώρια οικονομία και στις Βρυξέλλες. Εδώ και μια τετραετία, η οικονομία της Πορτογαλίας έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στον τομέα των εξαγωγών και της τεχνολογίας. Εχει, επίσης, εξελιχθεί σε έναν ελκυστικό προορισμό άμεσων ξένων επενδύσεων. Η οικονομία, εν τω συνόλω, βρίσκεται σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης, με τον τουρισμό να είναι η κινητήριος δύναμή της. Η ανεργία έχει μειωθεί κατά το ήμισυ μέσα σε μια πενταετία. Σε αυτή τη φάση, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο υπόσχεται μικρό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2020.

«Ισως να είναι καλύτερα να μην τεθεί οριστικό τέλος στη δημοσιονομική λιτότητα, διότι έτσι υπάρχει κίνδυνος να ξεπεράσουμε ξανά τα όριά μας», σχολιάζει ο Νούνο Αλμέιντα, δάσκαλος καράτε, που ζει στη νότια Λισσαβώνα. Πέρυσι, η κυβέρνηση αρνήθηκε να αυξήσει τους μισθούς των εκπαιδευτικών και των δημοσίων υπαλλήλων παρότι οι συνολικές φορολογικές επιβαρύνσεις βρίσκονταν στο ιστορικό υψηλό του 35,4% ως προς το ΑΕΠ. Ομως, παρά το γεγονός ότι οι μισθοί παραμένουν αμετάβλητοι στα προ κρίσης επίπεδα, μεγάλη μερίδα του κόσμου αναγνωρίζει πως έχει βελτιωθεί η καθημερινότητά του, σημειώνει το πρακτορείο Reuters. «Κατά τη διάρκεια της κρίσης, στερηθήκαμε πολλά πράγματα», σχολιάζει στο Reuters ο Πέδρο Κάμπος, οδηγός τραμ σε ένα από τα πιο τουριστικά δρομολόγια της Λισσαβώνα. «Οι μισθοί μας επανήλθαν στα προ κρίσης επίπεδα και πιστεύω πως η χώρα θα συνεχίσει να εξελίσσεται», προσθέτει ο ίδιος.

Οικονομικοί αναλυτές εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την πορεία της πορτογαλικής οικονομίας, ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη συγκυρία σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνα και της αβεβαιότητας για το Brexit. Η ανάπτυξη κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα, δυσχεραίνοντας τη μείωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών και τη μείωση του δημοσίου χρέους της χώρας που σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε μια διετία, φθάνοντας το 122% του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή