Πιέσεις στη μετοχή της Tesla παρά το ρεκόρ πωλήσεων

Πιέσεις στη μετοχή της Tesla παρά το ρεκόρ πωλήσεων

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla να κατέγραψε ρεκόρ πωλήσεων το τρίτο τρίμηνο, ωστόσο αυτό το επίτευγμα δεν έπεισε τους επενδυτές και τους αναλυτές, με αποτέλεσμα η μετοχή να κλείσει με πτώση πάνω από 6% την Τετάρτη και να υποχωρεί χθες βράδυ κατά 6,61%.

Η βασική ανησυχία των επενδυτών είναι κατά πόσον θα πετύχει η εταιρεία τον στόχο πωλήσεων για το σύνολο του έτους και ακόμη περισσότερο εάν θα δημιουργήσει κέρδη.

Η Tesla πούλησε 97.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα το τρίτο τρίμηνο, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για την εταιρεία του Ελον Μασκ. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla είχε προβλέψει πωλήσεις 100.000 οχημάτων, οπότε διέψευσε τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει ο ίδιος, εξηγεί στο Bloomberg ο Τζιν Μάνστερ, αναλυτής της εταιρείας Loup Ventures. «Είναι πλήγμα αξιοπιστίας. Είναι κλασικό παράδειγμα του απείθαρχου Μασκ, ο οποίος δυσκολεύεται να διαχειριστεί τις προσδοκίες που δημιουργεί ο ίδιος», προσθέτει.

Ωστόσο, από μόνη της η διαφορά δεν φαντάζει τόσο σημαντική ώστε να δικαιολογεί το ξεπούλημα της μετοχής σε τέτοια έκταση. Σημαντικότερη είναι η ανησυχία για το κατά πόσον θα πετύχει η Tesla τον στόχο πωλήσεων για ολόκληρο το 2019.

Για να το καταφέρει αυτό θα πρέπει να κάνει νέο τριμηνιαίο ρεκόρ και να πουλήσει τουλάχιστον 104.800 αυτοκίνητα έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με το Reuters.

H Τesla έχει ανακοινώσει ετήσιο στόχο πωλήσεων μεταξύ 360.000 και 400.000 οχημάτων. «Φαίνεται πως η πρόβλεψη για τουλάχιστον 360.000 οχήματα αρχίζει να γίνεται αβέβαιη», εξηγεί στο Reuters ο Κρεγκ Ιργουιν, αναλυτής της Roth Capital Partners.

Κέρδος

Ενδεχομένως οι επενδυτές ανησυχούν περισσότερο όχι απλώς για τον συνολικό αριθμό οχημάτων που πούλησε η Tesla, αλλά και το πόσα εξ αυτών ήταν τα ακριβότερα Model S και Model X και πόσα τα φθηνότερα Model 3. «Αν εξετάσει κανείς το μείγμα πωλήσεων Model S και X σε σύγκριση με Model 3, τότε είναι πιθανό η κερδοφορία να αποδειχθεί πρόκληση», λέει στο Bloomberg ο Νταν Αϊβς, αναλυτής στη Wedbush.

Η Tesla κατάφερε να πουλήσει το τρίτο τρίμηνο 17.400 αυτοκίνητα των πιο ακριβών τύπων Model S και Model X, επίδοση που είναι κατά 1,4% χαμηλότερη από την επίδοση του δεύτερου τριμήνου. Οι πωλήσεις του Model 3, το οποίο είναι το πρώτο αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής της Tesla, ανήλθαν σε 79.600 αυτοκίνητα.

Αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν πως επειδή η Tesla βασίζεται πλέον στο φθηνότερο Model 3 για να αυξήσει τις πωλήσεις, είναι πιθανό τα έσοδά της να είναι μειωμένα σε ετήσια βάση. Ενας ακόμη λόγος ανησυχίας είναι ότι αυξάνεται το ποσοστό των οχημάτων Tesla που ενοικιάζονται μακροπρόθεσμα, εξέλιξη που επίσης αναμένεται να πλήξει τα έσοδα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή