Ανησυχία από τους αμερικανικούς δασμούς κατά Ε.Ε.

Ανησυχία από τους αμερικανικούς δασμούς κατά Ε.Ε.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από χρόνια διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. σχετικά με το θέμα των επιδοτήσεων στις κατασκευάστριες εταιρείες αεροσκαφών Boeing και Airbus, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) αποφάσισε ότι η Airbus έχει λάβει παράνομες επιδοτήσεις, δίνοντας το πράσινο φως στις ΗΠΑ για επιβολή αυξημένων δασμών έως 25% σε εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων αξίας 7,5 δισ. δολαρίων. Η εξέλιξη αυτή αναθέρμανε τις ανησυχίες των επενδυτών για τις προοπτικές του παγκόσμιου εμπορίου, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στις 7 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον.

Σχετικά δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, σε συνδυασμό με την απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν την προγραμματισμένη επιβολή αυξημένων δασμών σε εισαγωγές από την Κίνα ύψους 200 δισ. δολ. μέχρι τις 15 Οκτωβρίου μετά την αντίστοιχη απόφαση της Κίνας να εξαιρέσει ορισμένες κατηγορίες αμερικανικών προϊόντων από τους αυξημένους δασμούς, έχουν ενισχύσει την αισιοδοξία των επενδυτών ότι οι δύο χώρες δεν αποκλείεται να έρθουν σε μία ενδιάμεση συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες. Εντούτοις, οι μεγάλες διαφορές που τις χωρίζουν, καθιστούν δύσκολη την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας στο άμεσο μέλλον.

Στο μέτωπο της οικονομίας, τα πρόσφατα στοιχεία των ΗΠΑ κατέδειξαν σαφή σημάδια επιβράδυνσης, κάνοντας σαφές ότι η παρατεταμένη εμπορική διαμάχη με την Κίνα επηρεάζει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα, την περίοδο μάλιστα που η θετική επίδραση των φορολογικών ελαφρύνσεων έχει αρχίσει να φθίνει σταδιακά. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον δείκτη του ινστιτούτου ISM, ο μεταποιητικός τομέας συρρικνώθηκε τον Σεπτέμβριο για δεύτερο συνεχή μήνα και βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών περίπου (47,8). Τα αρνητικά στοιχεία των ΗΠΑ έχουν αυξήσει τις προσδοκίες της αγοράς για νέα μείωση 25 μ.β. στα επιτόκια από τη Fed στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 30 Οκτωβρίου με την προθεσμιακή αγορά να τιμολογεί το ενδεχόμενο αυτό με πιθανότητα 85% έναντι 45% περίπου στα τέλη του προηγούμενου μήνα.

Τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ ευνόησαν το ευρώ έναντι του δολαρίου, αλλά τα κέρδη ήταν περιορισμένα, καθώς τα στοιχεία της Ευρωζώνης διατηρούν αμείωτες τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία της οικονομίας και υποδηλώνουν την ανάγκη διατήρησης χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ. Η ισοτιμία ευρώ/δολ. σημείωσε υψηλό 10 ημερών την Πέμπτη κοντά στο 1,1000, ενώ την επόμενη ημέρα –λίγες ώρες πριν από τη δημοσίευση των αμερικανικών στοιχείων απασχόλησης– παρουσίαζε εβδομαδιαία κέρδη 0,4%. Εντούτοις, παρέμεινε χαμηλότερα από το πρόσφατο υψηλό 1,1110 που είδαμε στα μέσα του προηγούμενου μήνα με τις απώλειες από τις αρχές του έτους να υπολογίζονται σε περίπου 4,5%.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή